TRANSIT

Ohjaaja: Christian Petzold

Maa: Saksa, Ranska

Vuosi: 2018

Kesto: 1.41

Kielet: saksa, ranska, ranskan viittomakieli / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Transit

Kategoria: , ,

Georg pakenee Ranskaan laukussaan itsemurhan tehneen Weidel-nimisen kirjailijan tekstejä ja hyväksytty viisumihakemus. Saksalaisjoukot ovat saartaneet Pariisin ja maassa vallitsee poikkeustila. Tilanteen sanelemana Georg omaksuu Weidelin identiteetin ja yrittää saada viimeistä paikkaa matkustajalaivalla Etelä-Amerikkaan. Suunnitelmat kuitenkin muuttuvat, kun Georg tapaa Weidelin vaimon Marien.

Eurooppalaisen elokuvan kärkitekijöihin lukeutuva saksalaisohjaaja Christian Petzold johdattelee katsojan maailmaan, missä kaikki ei ole aivan kohdallaan. Päätös sovittaa toiseen maailmansotaan sijoittuva tarina nykypäivään tuo kokonaisuuteen uusia aavemaisia tasoja. Petzold rakentaa vakaan sillan historian ja vaihtoehtoisten tulevaisuuksien välille. Lopputulos ei tunnu tieteisdystopialta vaan enemmänkin peilaa omaa äärimmäisyyksien ja poikkeustilojen aikaamme.

Kuten monissa muissakin Petzoldin elokuvissa, Transitin päähenkilöt elävät puolihalvaantuneina maailmojen ja tilojen välissä. Euroopasta ulospääsyä odottavat hahmot ovat limbossa, helvetin esikartanossa, ja kokonaisuus on eräänlainen kafkamainen Casablanca. Tämä ei kuitenkaan tarkoita staattista ja tylsää elokuvaa, päinvastoin. Petzoldin elokuvat ammentavat elokuvahistorian kultakauden melodraamoista ja rikoselokuvista, jotka piikittävät tunnetta suoraan hahmojen suoniin ja toimivat herkullisena eskapismina. (OK)