TULE JA KATSO

Ohjaaja: Elem Klimov

Maa: Neuvostoliitto

Vuosi: 1985

Kesto: 2.22

Kielet: venäjä, saksa, valkovenäjä / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Idi i smotri

Kategoria: , ,

Lauri Piispan esittelyn pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta ”Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonusmateriaali”.

Elem Klimovin testamentti Tule ja katso on kaikkien aikojen kauheimpia sotaelokuvia, mutta ohjaaja aloitti satiirisilla komedioilla. Fellinin sävyjä tavoittava Tervetuloa, tai Ulkopuolisilta pääsy kielletty (1964) sai naurattaa neuvostoyleisöä, mutta huvittavan rajoja edelleen koetellut Hammaslääkärin seikkailut (1967) törmäsi koventuneisiin rajoituksiin. Ohjaustyöt karsiutuivat pariin satiirisarjan jaksoon ja urheilutaltioinneista koostettuun kompilaatioon Sport, sport, sport (1970). Rasputin-aiheinen Agonija (1974/1981) on julma tutkielma keisariperheen ja vanhan Venäjän lopusta, ja se päätyi valmistuttuaan suoraan hyllylle. Larisa Šepitkon kuoltua tapaturmaisesti Klimov ohjasi tämän valmisteleman elokuvan Jäähyväiset Matjoralle (1981).

Klimovin pitkään suunnittelema sotaelokuva pääsi tuotantoon nimellä ”Tappakaa Hitler!” ja Ales Adamovitšin tarina täydentyi sodan kokeneiden kertomuksista. Tule ja katso on rinnakkaisteos Šepitkon Nousulle – elokuva tapahtuu niin ikään Valko-Venäjällä ja keskittyy partisaanien joukoissa taistelevan pojan kokemuksiin. Tytön esittämä tanssi on Sirkuksessa (1936) nähty Ljubov Orlova -klassikko, tanssi tykin piipun päällä. Tule ja katso on kärsimyksen monumentti, sietokyvyn rajoilla kiirivä tuskanhuuto, joka jää soimaan katsojan tajuntaan räjähdyksen jälkeisen tinnituksen lailla. (Mia Öhman)