TUNTEMATON MESTARI

Ohjaaja: Klaus Härö

Maa: Suomi

Vuosi: 2019

Kesto: 1.35

Kielet: suomi, ruotsi / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Tuntematon mestari

Kategoria: ,

Klaus Härön Tuntematon mestari on yksi 2010-luvun radikaaleimpia elokuvateoksia, koska siinä ei ole mitään radikaalia. Se on klassinen draama, joka osoittaa, että jos ohjaaja hallitsee elokuvakerronnan, niin muuta ei tarvita. Se ei kosiskele katsojaa silmiinpistävän poikkeuksellisella ilmaisulla eikä ole riippuvainen mistään ajankohtaisesta kontekstista.

Tuntematon mestari on raikas tuulahdus elokuvakentällä, jossa valtavirta koostuu vain yleisölle ennestään kaupatuista tuotemerkeistä. Genre-elokuvalla on enää neljä lajityyppiä: jatko-osat, uudelleenfilmatisoinnit, rebootit ja elämäkertaelokuvat. Härö ja käsikirjoittaja Anna Heinämaa ovat näistä lainalaisuuksista poiketakseen rakentaneet tyylipuhtaan draamankaaren. Fiktiiviset hahmot käyvät läpi koskettavan kasvutarinan, jossa perheestään etääntynyt isoisä löytää yhteyden lapsenlapseensa taidekauppojen avulla.

Jos vastaan on tullut jo liian monta liukuhihnabiografiaa ja niiden vastapainona omaan kikkailuunsa kaatuvaa piritaideteosta, paras lääke on nauttia puolitoista tuntia Härön hillityn kaunista klassista montaasia. (VM)