TYTÖT TYTÖT TYTÖT

Ohjaaja: Alli Haapasalo

Maa: Suomi

Vuosi: 2022

Kesto: 1.40

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Tytöt tytöt tytöt

Kategoria: , , ,

Yksi vuoden kotimaisista elokuvatapauksista on Alli Haapasalon ohjaama, Sundancen elokuvajuhlilla debytoinut koskettava ja ihastuttava kuvaus nuoruuden kasvukivuista ja rakkauden tavoittelusta. Erottamattomat ystävykset Mimmi ja Rönkkö etsivät itseään ja rakkautta erilaisin keinoin. Mimmi ihastuu päämäärätietoiseen taitoluistelija Emmaan, ja Rönkkö vedostelee omia ääriviivojaan ja seksuaalisuuttaan erilaisissa kotibileissä.

Kotimaisen elokuvan tulevat suuruudet Aamu Milonoff, Eleonoora Kauhanen ja Linnea Leino tekevät elokuvassa todellisen läpimurtonsa. Pääosakolmikko hurmaa aitoudellaan ja konstailemattomuudellaan. Rakkauden huuma, ensiflirttien epävarmuus ja ihastuksen kainalossa kihertely luovat tunnelman, johon on ihana upota.

Tarinassa ohitetaan kiitettävästi paljon nähdyt kaapista ulos tulemiset, jolloin fokus on henkilöiden välisessä kemiassa. Daniela Hakulisen ja Ilona Ahdin käsikirjoitus on tasapainoinen, mutta ilmava. Henkilöhahmot ovat kompleksisia ja hankalia, mutta täysin samastuttavia.

Jarmo Kiurun realistinen käsivarakamera ja laatikkomainen kuvasuhde ankkuroivat kohtaukset realismiin, mutta Jan Forsströmin inspiroitunut musiikkisuunnittelu kohottaa ne lentoon. (Otto Kylmälä)