UNIVERSUMIN KAIUT – KAIJA SAARIAHON MUSIIKKI

Ohjaaja: Riitta Rask

Maa: Suomi

Vuosi: 2023

Kesto: 80 min

Kielet: suomi, englanti, ranska / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki

Kategoria: , , , , ,

Ihailtavan paljon säveltäjä Kaija Saariahoa itseään – ja hänen musiikkiaan! – ääneen päästävä dokumenttifilmi ruotii taiteilijan elämää: millaista oli käydä äärimmäisen lahjakkaana Steiner-koulua ja kasvaa valitsemaan tie musiikin parissa?

Saariaho kohtaa tiellään ennakkoluuloja sukupuolensa vuoksi. Elokuva setvii, miten ylipäänsä ujosta lahjakkuudesta kasvoi hieno säveltäjä. Siinä sivussa se antaa kyytiä kliseelle kärsivästä taiteilijasta ja luo sen sijaan käsityksen seesteisestä, onnen kyllästämästä elämästä. Tämä johtuu rajauksesta, sillä keskiössä on Saariahon työ, ei elämäkerta.

Saariaho käy tapaamassa nuoria muusikoita ja lausuu realismin marinoimia sanoja taiteilijan urasta: pelkkä lahjakkuus ei riitä! Pariisissa Saariaho pääsi itse nuorena tuulettumaan kotimaansa silloin ummehtuneista ilmapiireistä. Siellä hän myös tutustui kumppaniinsa Jean-Baptiste Barriéreen. Tuottelias Saariaho on antanut meille säveltaidetta aina oopperoista kamarimusiikkiin. Universumin kaiut avaa uuden väylän taiteilijan elämään.

Joonas Nykänen