UNTITLED (BURNED RUBBER ON ASPHALT, 2018)

Ohjaaja: Tinja Ruusuvuori

Maa: Suomi, Norja

Vuosi: 2019

Kesto: 0.20

Kielet: norja, suomi, englanti / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Untitled (burned rubber on asphalt, 2018)

Kategoria: , , ,

Kuvataiteilija, dokumentaristi Tinja Ruusuvuoren Untitled (burned rubber on asphalt, 2018) (2019) vakuutti Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun lyhytelokuvasarjassa niin opiskelija- kuin pääpalkinnon veroisesti. Teos ei olekaan jäänyt sutimaan paikalleen, vaan se on nähty tähän mennessä muun muassa Visions du Réel- ja Hot Docs -dokumenttielokuvafestivaaleilla.

Elokuva onkin ilmetty kansainvälinen täysosuma: siinä yhdistyy aina niin vetävä arktinen arvoituksellisuus hienovaraiseen koomisen ajoituksen tajuun. Ruusuvuoren lyhyt dokumentti suhtautuu kuitenkin tutkimuskohteeseensa – pientä norjalaiskylää askarruttaviin kiemuraisiin renkaanpolttojälkiin – vilpittömästi ja arvokkaasti.

Untitled (burned rubber on asphalt, 2018) on tyylipuhdas esitys siitä, miten paperilla vähäpätöisestä aiheesta voi kasvattaa maltilliset 20 minuuttia kestävän tutkielman, joka pääsee yllättävän syvälle pikkukylän joukkomielenlaadun herkkyyksiin. Ruusuvuori kaartelee pohjoismaisen elokuvan omimmalla vahvuusalueella. (TR)