USKOLLINEN PUUTARHURI

Ohjaaja: Fernando Meirelles

Maa: Iso-Britannia, Saksa, Yhdysvallat, Kiina

Vuosi: 2005

Kesto: 2.09

Kielet: englanti, italia, swahili, saksa / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: The Constant Gardener

Kategoria: ,

Justin Quale (Ralph Fiennes) on varautunut ja taustalla pysyttelevä diplomaatti, mutta ei voi enää pysytellä varjoissa vaimonsa Tessan (roolistaan Oscarilla palkittu Rachel Weisz) saadessa tutkimusmatkalla surmansa. Miehen on pakko toimia ja selvittää totuus Tessan kuolemasta. Murhan penkominen saa hänet sotkeutumaan kansainvälisiin rikoksiin ja korruptioon, jotka paljastavat afrikkalaisten hyväksikäytön ja lääkeyhtiöiden kaksinaamaisuuden.

John le Carrén (Mies kylmästä ja Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja) poliittinen rakkaustrilleri Uskollinen puutarhuri (2005) on haastava kirja sovittaa elokuvaksi, mutta ohjaaja Meirelles onnistuu kertojavaihdosten ja takaumien käsittelyssään täydellisesti. Uskollinen puutarhuri on älykäs ja tyylikäs poliittinen trilleri, joka pitää katsojan jatkuvasta penkin reunalla arvailemassa mihin juonen käänteet eskaloituvat. Ilmestyessään se toi yhdessä Syrianan (2005) kanssa 1970-luvun amerikkalaisten poliittisten trillerien rikkaan perinnön takaisin valkokankaille.

Mukanaan ensimmäiseen kansainväliseen projektiinsa Meirelles toi luottokuvaajansa César Charlonen. Musiikista vastaa Pedro Almodóvarin vakiosäveltäjä Alberto Iglesias ja elokuvan rytmityksestä yksi Hollywoodin parhaista leikkaajista, Oscar-voittaja Claire Simpson. (OK)