UTAMA

Ohjaaja: Alejandro Loayza Grisi

Maa: Bolivia, Uruguay, Ranska

Vuosi: 2021

Kesto: 1.27

Kielet: ketšua, espanja / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Utama

Kategoria: , ,

Lukuisten eteläamerikkalaisten elokuvien kuvaajana (kuuluisimpana Lucrecia Martelin The Headless Woman) meritoituneen uruguaylaisen Bárbara Álvarezin kameran jälki hivelee silmää majesteetillisissa maisemissa Boliviassa, yli kolmen kilometrin korkeudessa. Bolivialaisen Alejandro Loayza Grisin esikoisohjauksen Utama maalaukselliset näkymät kätkevät lähemmin tarkasteltuina kuitenkin ilmastonmuutoksen tuoman kuivuuden ongelman, jonka ikääntynyt pariskunta joutuu jatkuvasti kohtaamaan kroonisena vesipulana.

Pariskunta José Calcina ja Luisa Quispe, molemmat amatöörejä, näyttelee vakuuttavan pienieleisesti Virginiota ja Sisaa, jotka seudun viimeisinä asukkaina sinnittelevät pienessä majassaan ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Heidän pojanpoikansa saapuu taivutellakseen etenkin uppiniskaista isoisää muuttamaan tämän tarvitsemiin sairaalatutkimuksiin kaupunkiin.

Itsekin kuvaajana kokenut Loayza Grisi hyödyntää laajakangaskuvauksessa ylätasankojen vertikaalista visuaalisuutta kertoessaan yksinkertaisen, arkkityyppisen tarinan niin sukupolvien kuin -puoltenkin sekä perinteiden ja modernin välisistä ristiriidoista. Kotkannenäisen Virginion kasvot ovat kuin vuoristokartta hänen samastuessaan kondorin kuolemanriittiin.

Suomessa varsin tuntemattoman bolivialaisen elokuvan kykyihin kuuluva, mutta nykyään Espanjassa asuva Alejandro Loayza Grisi (s. 1985 La Pazissa) on toiminut vuodesta 2012 alkaen elokuva-alalla useiden lyhytfilmien kuvaajana, mutta myös pitkien elokuvien tuottajana. Hänen ensimmäinen pitkä ohjauksensa Utama on kiertänyt maailmaa festivaaleilla, huomattavimpana tunnustuksenaan pääpalkinto Sundancen filmijuhlien World Drama -sarjassa. Hän katsoo maansa nousussa olevan tuotannon olevan hyvässä vaiheessa, kun tekijöiden on varsinaisen teollisuusbisneksen vielä puuttuessa tehtävä monipuolisesti kaikkea – ja rakkaudella. (Timo Malmi)