VAALEAVERIKÖN RAKKAUS

Ohjaaja: Miloš Forman

Maa: Tšekkoslovakia

Vuosi: 1965

Kesto: 1.21

Kielet: tšekki / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Lásky jedné plavovlásky

Kategoria: , ,

Vaaleaverikön rakkaus kertoo tarinan kom­munistisesta Tšekkoslovakiasta 60-luvun al­kupuolelta. Keskushenkilö on kenkätehtaas­sa työskentelevä Andula, joka koettaa löytää oman identiteettinsä ja paikkansa maailmas­sa. Andulan kipeäkin odysseia kulkee moni­en rakkauksien kautta. Jokaisen kohtaamisen herkkäuskoinen tyttö kokee ’’kuin sen oikean rakkauden”. Forman tarkastelee nuoruuden naiiviutta ja illuusion kaipuuta naturalistisel­la otteella ja koomisin havainnoin. Elokuvan kerronta on kompaktia: huumori ja todelli­suus lomittuvat sulavasti toisiinsa.

Formanin itsensä mukaan Vaaleave­rikön rakkaus on sikäli erikoinen elokuva, että siinä todellisuus synnytti taidetta ja tai­de puolestaan todellisuutta. Elokuvan käsi­kirjoittajiin kuulunut Ivan Passer muisteli Sodankylässä vuonna 2000 mistä kaikki sai alkunsa: ”Yhtenä päivänä ajoimme Miloš in asunnolle Prahan läpi ja tämä hyvin kaunis 18-vuotias tyttö odotti raitiovaunua ja Miloš sanoi: mennään juttelemaan hänelle. Hän suostui tulemaan kanssamme. Hän kertoi olevansa kaupungista, jossa ei ole työtä mie­hille, jossa on tehtaita vain naisille: he tekevät sukkahousuja, naisten kenkiä jne. Kysyimme voimmeko tulla vierailulle kaupunkiin ja siitä tuli Vaaleaverikön rakkaus.”

Elokuvan viehättävää keskushenkilöä näyttelee valloittavasti ja herkällä otteel­la Formanin entinen käly Hana Brejchová. (LT)