VAKAVA LEIKKI

Ohjaaja: Pernilla August

Maa: Ruotsi

Vuosi: 2016

Kesto: 1.55

Kielet: ruotsi / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Den allvarsamma leken

Kategoria:

Bergman-näyttelijä ja Darth Vaderin äiti Pernilla August onnistuu kameran takanakin. Ruotsinsuomalaisiin keskittyneen Sovinnon jälkeinen toinen ohjaus Vakava leikki perustuu Hjalmar Söderbergin 1912 kirjoittamaan romaaniin.

Kirjailijan toimittajatausta näkyy Arvidin hahmossa. Nuori mies on sanomalehden oikolukija, josta päätoimittaja muovaa teräväkynäisen kulttuurikriitikon. Arvid ihastuu taiteilijan tyttäreen, mutta miehellä ei ole varaa avioitua. Orvoksi jäänyt Lydia ei voi odottaa, vaan nai rahaa. Saman tekee Arvid myöhemmin. Se on soveliainta. Rakkaus vain ei sammu ja pakkomielle ajaa parin yhteen. Intohimoleikki muuttuu vakavaksi, eikä oheisvahingoilta vältytä. Arvidin isä varoittaa, että romanssi voi tuhota kaiken pojan ympäriltä.

Viime vuosien eroottisimman pohjoismaisen elokuvan tekijäksi tarvittiin nainen. Käsikirjoituksen teki toinen naisohjaaja, Tanskan Lone Scherfig. Vakava leikki kuvaa syyllisyydentuntoa kaiken nielevästä kiihkosta. Yhteiskunnan pakkopaita painaa raskaana. Kukaan ei ole paha, kaikilla on syynsä.

Karin Franz Körlof ja Sverrir Gudnason ovat intensiivinen ja sielukas lemmenpari. Elokuva oli viimeisiä ruotsalaisen mestarinäyttelijä Michael Nyqvistin elinaikana ilmestyneitä filmejä. Päätoimittajan upeassa sivuosassa hän todistaa, ettei pieniä rooleja ole. Ruotsin 1900-luvun alku on filmattu Unkarissa. (HB)