VARDA, AGNÈSIN SILMIN

Ohjaaja: Agnès Varda

Maa: Ranska

Vuosi: 2019

Kesto: 1.55

Kielet: ranska, englanti / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Varda par Agnès

Kategoria: , , , ,

Yhteistyössä YLE AREENA, KATSO ELOKUVA

Sodankylän elokuvajuhlilla on kautta vuosien esitetty suurten maestrojen näkemyksiä elokuvan historiasta ja lajityypeistä, mutta siinä missä Scorsese tai Tavernier ovat tarvinneet mielipiteittensä ilmaisuun tuntikausia ja useammankin väliajan, tarinaa ja huumoria pulppuava Agnès Varda selvittää testamenttinsa alle parissa tunnissa.

Kaikille ranskalaisen uuden aallon ystäville tämä on erityisen pakollista katsottavaa, sillä Vardaa (1928–2019) on kutsuttu jopa “uuden aallon äidiksi”. Uusi aalto rikkoi perinteistä elokuvakerrontaa ja suorastaan protestoi vanhakantaista junan tavoin eteenpäin puskevaa yksiulotteisuutta vastaan.

Vardan tapa esittää elokuviensa kohtauksia ja hänen tarttuvan innokas tyylinsä selittää kuvia ja leikkauksia avaavat kerronnan rikkautta uudemmillekin filmihulluille, joille uusi aalto on ehkä jäänyt vieraaksi. Esimerkiksi uuden aallon kulmakiven, toiston, käyttöä kohtaukset taustoittavat erinomaisesti.

Varda rakasti ihmisiä, joista hän halusi tehdä elokuvia, ja yhtälailla hän rakasti yleisöjään, joita varten hän työskenteli. Varda by Agnès -teoksen yleisöt ovat moninkertaisia, sillä heidät on dokumentoitu istumassa myös elokuvan sisällä.

Varda vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 1991. Puoliso Jacques Demy (1931–1990) osallistui festivaaleille jo 1987. (IS)