VEERAN MAAGINEN ELÄMÄ

Ohjaaja: Tonislav Hristov

Maa: Suomi, Tanska, Bulgaria

Vuosi: 2019

Kesto: 1.27

Kielet: suomi, englanti / tekstitys englanniksi ja suomeksi

Alkup. nimi: Veeran maaginen elämä

Kategoria: , ,

Bulgarialaissyntyinen Tonislav Hristov on suomalaisen dokumenttielokuvakentän eturivin nimiä. Siinä missä Hristovin edellinen ohjaustyö, maailman tärkeimpiä festivaaleja sekin ansiokkaasti kiertänyt Hyvä postimies (2016) sijoittui Bulgariaan, hänen uusin elokuvansa, Veeran maaginen elämä, kertoo pohjimmiltaan hyvin perisuomalaisen tarinan.

Larppaus eli live-roolipelaaminen on Veeralle henki ja elämä. Veera matkustaa ulkomaita myöten suurissa roolipelitapahtumissa, joissa hänen hahmonsa ”V” joutuu kohtaamaan taistelussa milloin minkäkinlaisia örkkejä. V on tositoimissa määrätietoinen ja sosiaalinen, ja kun Veeraa pyydetään kuvailemaan alter egoaan, vastaa hän tämän olevan ”onnellinen koko ajan”. Kotirintaman taistelut ovat arkisempia mutta myös hankalampia; Veera kantaa huolta kehitysvammaisesta Ville-veljestään ja suhde isään on katkennut kuningas alkoholin takia. Näitä demoneita ei noin vain loitsuilla tapeta.

Veeran maaginen elämä on eritoten valkokankailla säväyttävä dokumenttielokuva, joka myös hälventää nörttistigmaa larppausyhteisön yltä. (LH)