VETELEHTIJÄT

Ohjaaja: Federico Fellini

Maa: Italia, Ranska

Vuosi: 1953

Kesto: 1.49

Kielet: italia / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: I vitelloni

Kategoria: , ,

Lauri Timosen esittelyn pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta ”Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonusmateriaali”.

Federico Fellinin Vetelehtijät (1953) kertoo aikuisuuden kynnyksellä notkuvasta miesviisikosta. Yksi haluaa kirjailijaksi, toinen laulajaksi, kolmas juoksee naisten perässä, neljäs uneksii, viides, Fellinin alter ego Moraldo, tarkkailee – ja pohtii poispääsyä pikkukaupungista.

Vetelehtijöissä kulminoituu kenties ensimmäistä kertaa jo neorealismissa orastanut elämän tapahtumattomuudessa vetelehtivä kerronta. Fellinille myöhemmin tyypilliseksikin vakiintunut vellova ja virtaava lähestymistapa on harvoin tuntunut yhtä syvästi resonoivalta kuin lorvailevista ja empivistä nuorista miehistä kertovassa kaikkien aikojen hengailuelokuvassa.

Rannoilla ja kaduilla maleksimista sitoo yhteen elokuvan kertojaääni; toisaalta tarina Fauston aloilleen asettumisen vaikeuksista muodostaa jonkinlaisen häilyvän punaisen langan. Kuitenkin Fauston selkeämpään tarinalinjaan suoraan liittyvät kohtaukset ovat harvassa.

Tässä piileekin Vetelehtijöiden suola. Ilmava kerronta oikein paisuu näennäisen mitättömistä tuokioista. Vaikka henkilöiden ympärillä ei tapahdu paljon, heidän sisäiset maailmansa ovat vilkkaita. Vetelehtijät on tutkimusmatka näihin maailmoihin. Se on elokuva paikalleen jämähtämisestä ja irti rimpuilusta, uinumisesta ja heräämisestä sekä ennen kaikkea niihin kytkeytyvistä pelon ja toivon sekaisista tunteista. (Ilpo Hirvonen)