VIIMEINEN MATADORI

Ohjaaja: Katariina Lillqvist

Maa: Tšekki, Suomi, Ruotsi, Espanja

Vuosi: 2020

Kesto: 0.09

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: The Last Matador

Kategoria: , , ,

Katariina Lillqvist on eräs kansainvälisesti arvostetuimpia elokuvantekijöitämme, joka on kerännyt palkintoja niin Berliinistä, Annecysta kuin Tampereeltakin. Hän asuu ja työskentelee vakituisesti Prahassa monikansallisen tiimin kanssa, ja Viimeinen matadori on jo 20. Lillqvistin käsikirjoittama ja ohjaama animaatioelokuva.

Lillqvist sai idean tuoreimpaan animaatioonsa matkustaessaan edellisen elokuvansa Radio Doloreksen (2017) tiimoilta Kataloniassa, jossa itsenäisyystaistelu kävi kuumimmillaan. Ihmisten ottaessa keskenään yhteen oli seudun härkätaisteluareenat muutettu ostoskeskuksiksi ja työttömät matadorit lähinnä poseerasivat turisteille. Kun Lillqvist vielä kuuli Costa Bravalla sijaitsevasta venäläisten uusrikkaitten keskittymästä, alkoi tarina matadorin nuttua haikailevasta venäläisestä valtionpäämiehestä punoutua kokoon.

Minotauros-myytin poliittiseen satiiriin sadunomaisesti kietova Viimeinen matadori kuvattiin keväällä 2020 Prahassa tiukan koronasulun aikaan, ja työryhmä joutui liki asumaan studiolla kellon ympäri. Lisäksi kauppojen ollessa kiinni jouduttiin osa lavasteista nikkaroimaan kasaan käsillä olleista ovista ja mööpeleistä. (Liina Härkönen)