VIIMEISEEN HENGENVETOON

Ohjaaja: Jean-Luc Godard

Maa: Ranska

Vuosi: 1960

Kesto: 1.30

Kielet: ranska / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: À bout de souffle

Kategoria: , , ,

Ranskan uuden aallon kärkiteos iski valmistumisaikaansa kuin räjähde – eikä ole vanhentunut päivääkään! Päämäärättömänä ajelehtiva pikkurikollinen Michel Poiccard (Jean-Paul Belmondo) tappaa puolivahingossa poliisin, pakenee kasvavaa mediajahtia Pariisin alamaailmaan ja yrittää syventää suhdettaan toimittajan urasta haaveilevaan amerikkalaiseen Patriciaan (Jean Seberg). Kahden filosofisen, hetkessä elävän levottoman olennon moraalinen status ei välttämättä kestä päivänvaloa, mutta hotellihuoneen verhojen takana käytävä parisuhdekudenta kuuluu alan klassikkoihin.

Godard uudistaa elokuvakielen kuin Jimi Hendrix kitaroinnin ja ammentaa eriparisen, ylhäältä, alhaalta ja viistosti saapuvan aineistonsa esimerkiksi sarjakuvista, lehtien lööpeistä ja elokuvateatterien mainoksista, Martial Solalin jazzista ja Mozartin Klarinettikonsertosta, kuolemaa tekevän Bogartin syöpäsairaista kasvoista ja Montparnassen yössä kiiltelevistä amerikanraudoista, Faulknerin lauseista ja lapsellisista rallatuksista.

Lumoavan pääparin jokainen sana ja ele ennakoi julmaa finaalia, mutta olennaisempaa on välinpitämättömyys vääjäämättömän edessä: sielua jäytävää pelkoa tärkeämpää on elää elämäänsä! Katalan naisen kavaluudesta huolimatta Michel valitsee itse kohtalonsa. Vapaus on totaalista vasta silloin, kun siitä irrottaa otteensa… (Lauri Timonen)