WILDLIFE

Ohjaaja: Paul Dano

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2018

Kesto: 1.45

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Wildlife

Kategoria:

”Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan”, aloitti Leo Tolstoi romaaninsa Anna Karenina. Paul Danon palkittu esikoisohjaus Wildlife (2018) kertoo perheestä, joka ei toimi. Wildlife perustuu Richard Fordin vuonna 1990 julkaistuun samannimiseen romaaniin. Ford antoi hyvän neuvon: hän rohkaisi Danoa tekemään elokuvan omista lähtökohdistaan ja unohtamaan kirjan.

Käsikirjoitus syntyi pikkuhiljaa Danon ja Zoe Kazanin yhteistyönä. Näyttelijöihin luottava elokuva sijoittuu 1960-luvun Montanaan, mihin 14-vuotias Joe (Ed Oxenbould) muuttaa vanhempineen. Odotukset ovat korkealla, mutta perheen arki nyrjähtää sijoiltaan, kun isä (Jake Gyllenhaal) menettää työpaikkansa ja päättää sitten lähteä sammuttamaan metsäpaloa jotain tehdäkseen. Äidin (Carey Mulligan) pettymys elämän uudesta suunnasta alkaa nakertaa onnen kulissia. Joe työskentelee valokuvaamossa ja seuraa vierestä osa-aikaisena uimaopettajana toimivan äitinsä kipuilua ja vanhempien avioliiton lopullista romahtamista.

Dano haastoi itsensä tekijänä: olisi ollut houkuttavan helppo ratkaisu käyttää kertojanääntä, mutta sen sijaan tarina on kerrottu Joe-pojan näkökulmasta Diego Garcian ajatuksella rakennetuin kuvin. (MÖ)

 

New Yorkissa liikemiesperheeseen vuonna 1984 syntynyt PAUL DANO vietti lapsuutensa Connecticutissa. Perhe muutti takaisin New York Cityyn kun Paulille tarjottiin teatterirooleja. Hän esiintyi Broadwaylla jo 12-vuotiaana, vastanäyttelijöinään mm. Charles Durning ja George C. Scott. Musiikkiakin tekevä ohjaaja-tuottaja Dano asuu käsikirjoittaja-näyttelijäpuolisonsa Zoe Kazanin kanssa Brooklynissa, näyttelee teatterissa ja on tv-sarjoista ja elokuvista tuttu kasvo. Rooleihin lukeutuvat esimerkiksi Nietzscheä pänttäävä vapaaehtoisesti mykkä teinipoika Dwayne Hoover elokuvassa Little Miss Sunshine (2006), kaksoisrooli Paul ja Eli Sunday Paul Thomas Andersonin elokuvassa There Will Be Blood (2007), nuori Brian Wilson elokuvassa Love & Mercy (2015) ja Pierre Bezuhov BBC:n kuusiosaisessa sarjassa Sota ja rauha (2016).