YÖN KUNINGAS

Ohjaaja: William Friedkin

Maa: Yhdysvallat, Länsi-Saksa

Vuosi: 1980

Kesto: 1.42

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Cruising

Kategoria: ,

William Friedkinin Kovaotteiset miehet ja Manaaja mullistivat populaarielokuvaa 1970-luvun alkupuolella. Ohjaajan mestariteokset, joiden arvo ei realisoitunut massasuosiona, syntyivät myöhemmin. Pelon palkka, Yön kuningas ja Elää ja kuolla L.A:ssa ovat vangitsevia matkoja moderniin kadotukseen. Katu-uskottava, paikoin dokumentaarinen ilmaisu tavoittaa todellisuuden surrealistiset pohjavirrat. Dialogi ei ole yhtä tärkeää kuin vaiettujen asioiden tihentäminen.

Yön kuningas on New Yorkin raskaan sarjan homoklubeilla liikkuva murhamysteeri. Etsivä Burns (Al Pacino) tekeytyy homoksi päästäkseen homofobisen tappajan jäljille. Elokuva rinnastaa kahta miehistä maailmaa, poliisivoimia ja homoskeneä, joilla näyttäisi olevan enemmänkin yhteistä. Toisaalta homobaariin soluttautuneen jeparin tunnistaa siitä, että hän on ainoa, jolla ei ole koppalakkia ja univormua.

Suomessa aikoinaan kielletty, nyt sensuroimattomaksi entisöity Yön kuningas on hillityn hyytävä, mieleenpainuva ja kiistelty teos. Sen oletettua homofobiaa vastaan hyökättiin ilkivallalla ja mielenosoituksilla. Eturivin kriitikko ja homoaktivisti Robin Wood (Hollywood Vietnamista Reaganiin) puolusti Friedkinin arvoituksellista näkemystä ja antoi tunnustusta gay-hahmoille, jotka vaikuttivat aidoilta, inhimillisiltä ja elämäänsä tyytyväisiltä. Kyse ei ole vain seksuaalisuudesta, vaan oudosta tiestä minuuksien ja totuuksien välitilaan. Rosoisen tyylikäs elokuva tietää mitä tekee ja osaa säilyttää salaisuuden. (LL)