ZIDANE: A 21ST CENTURY PORTRAIT

Ohjaaja: Douglas Gordon, Philippe Parreno

Maa: Ranska, Islanti

Vuosi: 2006

Kesto: 1.30

Kielet: ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Zidane, un portrait du 21e siècle

Kategoria: ,

Albert Camus on sanonut oppineensa kaiken jalkapallokentällä. Eksistentialististen filosofien lisäksi pyhällä viheriöllä ovat astelleet suurten draamojen tulkitsijat ja urheilun titaanit. Eräs heistä on lähikuvassa Zidane: A 21st Century Portrait -elokuvassa, joka kertoo nimensä mukaisesti lajin kiistattomiin kuninkaisiin kuuluvasta Zinédine Zidanesta.

Elokuva sykkii urheiludokumentin ja taideinstallaation harvoin tallatussa ei-kenenkään-maassa. 17 synkronisoidulla kameralla kuvattu elokuva näyttää yhden Real Madridin jalkapallopelin kokonaisuudessa, seuraten koko ajan Zidanen liikkeitä. Katsoja saa ainutlaatuisen tilaisuuden tarkkailla yhtä kaikkien aikojen suurimmista pelaajista. Syväluotaamalla Zidanen intensiivisiin mielentiloihin, elokuva auttaa myös ymmärtämään miksi Zidane puski Marco Matterazzia rintakehään vuoden 2006 MM-kisojen finaalissa Ranskan kohdatessa Italian.

Ohjaajat Douglas Gordon ja Philippe Parreno ovat kuitenkin varmistaneet, ettei heidän teoksensa ole pelkkää urheiluruudun maalikimaraa vaan korkeampaa taidetta. Musiikki ja kuva solmivat huiman liiton ja alkutekstit edustavat upeaa abstraktia ekspressionismia. Skottibändi Mogwain sävellystyö ja elokuvan äänisuunnittelu jaksottavat kohtauksia ja tuovat jalkapallopelin suvantohetkiin odottamatonta psykologiaa. (OK)