ZORN III

Ohjaaja: Mathieu Amalric

Maa: Ranska

Vuosi: 2022

Kesto: 1.18

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Zorn III (2018 – 2022)

Kategoria: , , , ,

Peräti 12 vuotta Mathieu Amalric on omistautunut rakkaalle, jo kolmanteen pitkään elokuvaan ehtineelle (ja lisää on luvassa!) dokumenttiprojektilleen. Sen nimiosassa on musiikin raja-aitoja kaatava jazz-saksofonisti ja säveltäjä, newyorkilainen John Zorn. Pariisin maineikkaalla Cinéma du Réel -festivaalilla ensi-iltansa saaneen kolmososan pääosassa on yhtä paljon (ellei enemmänkin!) Amalricin kanadalainen puoliso, maailman huippusopraanoihin kuuluva Barbara Hannigan.

Suomalaiskatsojan kiinnostusta lisää se, että kolmosfilmissä on kyse yllättäen Kalevalan inspiroimasta Zornin sävelteoksesta Jumalatar, jonka kansalliseepoksestamme nimettyjen osien mukaisesti etenevän laulusarjan syntymistä pääsemme seuraamaan. Zornin ja Hanniganin kirjeenvaihto ”säestää” taiteellista syntyprosessia, jossa laulajatähti taistelee jopa neljä vuotta päästäkseen mieleiseensä tulkintaan. Yhtä hyvin kuin nykymusiikin Suomen-vierailuistaankin muistettavista jättiläisistä, voisi olla kyse kenen tahansa luovan työn tekijän vastaavasta kompromissittomasta kamppailusta.

Ohjaajana fiktioistaan tunnettu Amalric näyttää tässä hienosti rakennetussa, jännitteensä pitkän kaaren säilyttävässä kolmen henkilön (pianossa Stephen Gosling) elokuvassa kyntensä myös dokumentaristina. Ja arvatkaapa, minkä monelle suomalaiselle tutun elokuvan lainauksilla viritellään tunnelmia alussa ja lopussa! (Timo Malmi)