Äänitaiteilijoiden mestariluokka

Äänitaiteilijoiden mestariluokka 13.–17.6.

Miten luoda ääntä elokuviin, jotka sijoittuvat avaruuteen, tulevaisuuteen ja toistaiseksi tuntemattomiin todellisuuksiin? Festivaalin vieraiksi saapuvat palkitut äänitaiteilijat kertovat runsaiden elokuva- ja ääninäytteiden avulla, miltä avaruudessa kuulostaa ja millainen on tutkimattoman maailman äänimaisema.

Asiantuntijavieraat ovat elokuvataiteen valtionpalkinnon saanut foley-taiteilija Heikki Kossi, kaksinkertainen Golden Reel Award -voittaja Nicolas Becker sekä tanskalaistaituri Peter Albrechtsen. Kolmikko esittelee ja kommentoi esitettäviksi valitsemiaan elokuvahelmiä äänisuunnittelun näkökulmasta. Harvinaislaatuinen mestariluokka-kokonaisuus huipentuu Alfred Hitchcockin romanttisen nyrkkeilydraaman Ratkaisu nyrkkeilykehässä (The Ring, 1927) monipuolisin äänitehostein säestettyyn esitykseen. Luvassa on ainutlaatuinen live-elämys, jollaista ei taatusti ole ennen koettu.

Kansainvälisestikin tunnustettu foley-artisti Heikki Kossi palkittiin elokuvataiteen valtionpalkinnolla joulukuussa. Kossi oli myös ehdolla elokuvan äänisuunnittelijoiden Oscar-palkinnon, Golden Reel Award  -voittajaksi Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen äänisuunnittelusta yhdessä tanskalaiskollegansa Peter Albrechtsenin (mm. Antichrist, Miehet jotka vihaavat naisia ja Dunkirk) kanssa. Pohjoismaisten äänitaitureiden kanssa Sodankylän elokuvajuhlille saapuu ranskalainen Nicolas Becker. Hänen uralleen mahtuu peräti kaksi Golden Reel -palkintoa, elokuvista Gravity ja MicMacs. Alansa kirkkaimpiin tähtiin jo vuosia kuulunut Becker on työskennellyt niin Roman Polanskin (Pianisti), Dardenne-veljesten (Lapsi), Alfonso Cuarónin (Gravity) kuin Denis Villeneuven kanssa (Arrival).

Elokuvan äänet -mestariluokkaan kuuluvat Nicolas Beckerin töistä elokuvat Arrival, Gravity ja Zidane: A 21st Century Portrait, Peter Albrechtsenin ja Heikki Kossin tuotannosta elokuvat The Distant Barking of Dogs ja End of Summer sekä Kossin osalta lisäksi Pikku prinssi. Festivaalin elokuvista Heikki Kossi on työskennellyt myös Armomurhaajan, Tuntemattoman sotilaan ja Viulistin foley-artistina.