Avaruuden äänet elokuvissa -kokonaisuus

Miltä revontuli kuulostaa? Millainen on avaruuden äänimaisema? Millä taajuudella rätisee ja poksahtelee niissä tutkimattomissa todellisuuksissa, jotka ovat olemassa ainoastaan elokuvantekijöiden mielikuvituksessa? Avaruuden äänet elokuvissa -ohjelmakokonaisuus pyrkii tarjoamaan vastaukset näihin ja moniin muihin kiperiin kysymyksiin. Tarjolla on avartava matka elokuvan historiaan ja elokuvaäänten monipuoliseen maailmaan sekä mielikuvituksen rajoja venyttävä sukellus avaruuden äänimaisemaan.

Tiedeohjelmistoon kuuluvat Sodankylän elokuvajuhlien kaksi luentokokonaisuutta: Elokuvan ikuinen nuoruus -matinea järjestetään heti festivaalin avajaispäivänä 13.6. ja Avaruuden äänet elokuvissa -seminaari torstaina 14.6. Luentokokonaisuuksiin liittyy osaltaan myös festivaalin vieraiksi saapuvien palkittujen äänitaiteilijoiden johdolla toteutettava mestariluokkakokonaisuus, joka huipentuu ainutlaatuiseen mykkäelokuvakonserttiin.

Avaruuden äänet elokuvissa -seminaari Sodankylän kunnantalolla torstaina 14.6. klo 14–17

Avaruuden äänet elokuvissa -seminaarissa käsitellään avaruuden ”ääniä” eri näkökulmista ja niiden soveltamista elokuvataiteessa. Luennot sisältävät erilaisia ääninäytteitä magneettimyrskyistä äänisuunniteltuihin scifi-elokuvien tehosteisiin. Tilaisuuden vetäjänä ja keskustelutilaisuuden puheenjohtajana toimii dosentti Jyrki Manninen.

Sodankylässä sijaitsevan geofysiikan observatorio Tähtelän johtaja Esa Turunen koordinoi Avaruuden äänet elokuvissa -ohjelmiston tieteellistä sisältöä. Tähtelä on tullut tunnetuksi erittäin korkeatasoisesta kansainvälisestä avaruus- ja ilmatieteen tutkimuksesta ja sen järjestelmällä mitataan geoavaruusympäristön kytkeytymistä maan ilmakehään revontulivyöhykkeellä.

Dosentti Jyrki Manninen kertoo revontulien äänimaisemasta, Venäjän tiedeakatemian professori Andrej Demenkhov täydentää Mannisen puheenvuoroa esittelemällä revontuliin liittyviä äänitaajuisia radioaaltoja. Äänitaiteilijat Nicolas Becker, Peter Albrechtsen ja Heikki Kossi lähestyvät avaruuden ääniä elokuvatöidensä kautta: miten he ovat luoneet ääntä elokuviin, jotka sijoittuvat avaruuteen, tutkimattomiin maailmoihin ja tulevaisuuteen? Äänitaiteilijat täydentävät puheenvuorojaan kuvin sekä ääni- ja elokuvanäyttein.

Seminaariohjelma:

Klo 14.00 Tervetuliaissanat, dosentti Jyrki Manninen (Sodankylän geofysiikan observatorio Tähtelä).

Klo 14.05 Revontulien äänet,  dosentti Jyrki Manninen.

​Klo 14.25 Revontuliin liittyvät äänitaajuiset radioaallot, professori Andrei Demekhov (Venäjän tiedeakatemia).

Klo 14.45 Äänitaiteilijat Heikki Kossi, Peter Albrechtsen ja Nicolas Becker kertovat kukin vuorollaan työskentelystään maailman huippuohjaajien kanssa elokuvaprojekteissa, jotka liittyvät avaruuteen, tulevaisuuteen ja tuntemattomiin, jopa tutkimattomiin maailmoihin. Kukin käyttää 20 minuutin puheenvuoron, johon sisältyy puhetta, kuvia sekä ääni- ja elokuvanäytteitä.

Noin klo 16 Paneelikeskustelu, avaruuden äänet elokuvissa sekä Maan äänimaisema.

Seminaari järjestetään Sodankylän kunnantalon valtuustosalissa (Jäämerentie 1).