Lastennäytökset

Sodankylän elokuvajuhlien lastenelokuvanäytökset tarjoavat hilpeää menoa lapsille ja varttuneemmillekin katsojille – aidoilta filmikopioilta totta kai! Lapsille ja koko perheelle tarkoitetuista näytöksistä nautitaan Pienessä teltassa keskiviikosta lauantaihin. Lisäksi muussa festivaaliohjelmistossa on tarjolla koko perheen elokuvat pienestä porosta, taikurista ja Tolkienista – sekä ”luova, rikoksia ratkova Viisikko”.

Arctic Exchange koululaisnäytös & The Illusionist 12.6. klo: 13:30 Pieni teltta – ilmaisnäytös

Arctic Exchange eli elokuvallinen kirjeenvaihtoystävyys Sodankylän yläasteen ja skotlantilaisen yläasteen välillä jatkuu nyt toista vuotta. Näytöksen aluksi yleisölle esitellään lyhyt kooste koulujen välisestä, elokuvallisesta kirjeenvaihdosta. Tämän jälkeen nähdään Edinburghiin sijoittuvan ranskalaisanimaatio The Illustionist, jonka skotlantilaiskoulun nuoret ovat valinneet ohjelmistoomme. Jacques Tatin alkuperäiseen käsikirjoitukseen perustuva animaatio on haikean hauska ikääntyvän taikuri Tatischeffin ja nuoren Alicen ystävyyden kuvaus 50-luvun Edinburghissa. Taistelu paikasta parrasvaloissa on luvattoman kovaa, etenkin, kun maailma taikurin ympärillä muuttuu vääjäämättä. Sylvain Chomet’n (Bellevillen kolmoset, 2003) ohjaama elokuva hurmaa nostalgiallaan ja sielukkuudellaan.

Koko perheen mestariluokka 15.6 klo 11:00 Pieni teltta 4 €

Koko perheen mestariluokka -näytös tarjoaa hilpeää menoa perheen pienimmille sekä ”kahdeksannen taiteen” aakkosia varttuneemmille katsojille. Mukana muun muassa Tsang ja lumoavan kaunis Metsäkauris ja kello, Aku Ankka veljenpoikineen Dick Lundyn Merten sankareissa sekä puolalaiset animaation mestarit Alfred Ledwig ja Jósef Cwertina. Näytöksen päättää hulvattoman kuriton Miklós Kalmin Purkkakoira. Kun tarjolla on taiteenlajin parhaimmistoa, ei parhaasta formaatistakaan tingitä: kaikki elokuvat esitetään 16 mm filmikopiolta.

Rakastetun Myyrän seikkailuja 13.6 klo 12:30 & 14.6. klo 11:00 Pieni teltta 4 €

Lastenelokuvien huikea kattaus täydentyy vielä tšekkiläisen mestarianimaattorin, kuvittajan ja animaattorin Zdeněk Millerin rakastetuilla Myyrä-elokuvilla. Maineikas koko perheen kontiainen esiintyy peräti seitsemän, vuosina 1963–1970 valmistuneen klassikon voimin. Näytös on sallittu koko perheelle ja kestää yhteensä 62 minuuttia.

Luova, rikoksia ratkaiseva Viisikko: Viisikko ja vakooja 14.6. klo 16:00 Pieni Teltta 4 €, Viisikko pulassa 15.6. klo 16:15  Pieni teltta 4 €

Nuortekirjallisuuden maailma tuntee vain harvoja yhtä ikivihreitä ilmiöitä kuin englantilaisen Enid Blytonin (1897–1968) luoma, rikoksia ratkova Viisikko. Tämänvuotisen lastenohjelmiston kulttuuritekona tarjotaan tanskalaisen Katrine Hedmanin 1960-luvun lopulla ohjaama, vuosikausia näkymättömissä ollut Blyton-elokuvakaksikko. Heittäydy värikylläisiin seikkailuihin Leon, Dickin, Annen, Paulin ja Tim-koiran kanssa, ja seuraa minne jäljet kesälomahuvilalta johtavat!

Ailo – pienen poron suuri seikkailu 16.6. klo 10:30 Iso Teltta, 9 €

Lapin henkeäsalpaavissa maisemissa kuvattu luontoelokuva esittelee ennennäkemättömällä tavalla pohjoisen miljöön ja sen villit eläimet. Elokuva on kertomus poronvasan ensimmäisestä vuodesta, ja vie luontodokumentin uudelle tasolle: mukana ei ole yhtään ihmisnäyttelijää eikä tietokoneanimaatiota, vaan kaikki kohtaukset on toteutettu oikeiden eläinten avulla. Ranskalaisen ohjaajan Guillaume Maidatchevskyn ja tekijätiimin tukena toimi suomalainen tuotantoyhtiö Matila Röhr Productions, joka on aikaisemmin toteuttanut luontodokumentit Metsän tarina (2012) ja Järven tarina (2016). Ensimmäinen suomalainen, johon ranskalaiset ottivat yhteyttä, oli kuitenkin eläinnäyttelijöiden kouluttaja Tuire Kaimio, jonka 30-vuotinen kokemus oli avain elokuvan toteuttamiseen.

Tolkkua Tolkienista: Taru sormusten herrasta 16.6. klo 14:45 Iso Teltta 9 €

Harvempi nuoremmista katsojista tietää, että jo vuosikymmeniä ennen Peter Jacksonin matkaa Keski-Maahan ohjaaja Ralph Bakshi loi oman, rotoskooppitekniikalla animoidun tulkintansa Tarusta sormusten herrasta. Toisinaan jopa tahattomaan koomisuuteen asti yltävä filmi kuvittaa J. R. R. Tolkienin luomaa loistavaa tarinaa, joka on tietysti jo useimmille tuttu.