TIETEEN ERIKOISOHJELMA: ELÄVÄ SUO ELÄMÄN KEHTO

Paneelikeskustelu: Elävä suo elämän kehto

perjantaina 17.6. klo 14–15, Pieni teltta

Paneelikeskustelu keskittyy soihin luonnontieteiden sekä elokuvan- ja kulttuurintutkimuksen monialaisesta näkökulmasta. Panelisteja on neljä. Aino Korrensalo on tutkija Itä-Suomen yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa (Luke). Hän tutkii ilmastonmuutoksen vaikutusta soiden ekosysteemeihin, on mukana poikkitieteellisessä ihmisten ja puiden välistä suhdetta käsittelevässä taide- ja tiedeprojektissa ja on myös toiminut tieteellisenä neuvonantajana monille taiteilijoille. Kristiina Lång on Lukessa työskentelevä ympäristötieteilijä, joka tutkii kasvihuonekaasupäästöjä ja niiden vähentämistä ojitetuilla turvemailla sekä maaperän hoitoa. Hän on Suomen ilmastopaneelin jäsen. Johannes Riquet on englanninkielisen kirjallisuuden professori Tampereen yliopistossa ja päätutkija Suomen Akatemian rahoittamassa Mediated Arctic Geographies -projektissa. Tällä hetkellä hän johtaa kirjan The Mediated Arctic: Poetics and Politics of Contemporary Circumpolar Geographies kirjoitustyötä. Riikka Karppinen on ympäristöaktivisti, vihreiden poliitikko, Sodankylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja Sodankylän elokuvajuhlien hallituksen puheenjohtaja. Paneelin moderoi meteorologian professori Timo Vesala Helsingin yliopistosta.

 

Keskiyön vaellus

Viiankiaavan luontopolulla la 18.6.2022

Ilmainen kuljetus Sodankylän linja-autoasemalta klo 21 – paluu klo 01

Koe upea aapasuo ja yötön yö! Viiankiaavan soidensuojelu- ja Natura-alue sijaitsee 21 km Sodankylästä pohjoiseen. Kierrettävänä lyhyt (4,3 km) reitti. Oppaina Riikka Karppinen, ympäristövaikuttaja ja Sodankylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Timo Helle, ympäristöneuvos ja Kaija Kiuru, kuvataiteilija.

Viiankijärven kodalla kahvitarjoilu ja tietoutta Viiankiaavan luonnosta sekä suota uhkaavasta kaivoshankkeesta.

Ilmoittautuminen pe 17.6. mennessä osoitteeseen info@msfilmfestival.fi.

Järjestäjät:

Sodankylän elokuvafestivaali ry.
Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry.
Sompion Luonnonystävät ry.

 

Teemaan liittyvä elokuvaohjelma

Teemaan liittyy myös kaksi ohjelmistomme elokuvaa: Latinalaisen Amerikan kuivuusongelmaa sivuava bolivialainen Utama ja kotimainen, AJ Annilan ohjaama Sauna (pääosassa näyttelijävieraamme Ville Virtanen). Sauna-elokuvaa artikkelissaan Ambiguous Geographies between Water and Land – Mediating Arctic Wetlands in Scientific Discourse, Film, and Television käsittelevä Timo Vesala esittelee Annilan teoksen Sodankylässä teeman hengessä.

Elokuvanäytöksiä on tarkoitus jatkaa myöhemmin esimerkiksi Karkkilan kesäisillä ”Sodis-jatkoilla”, syksyllä Lapinsuussa sekä/tai KAVI:n esityssarjassa Helsingin Kino Reginassa.

 

Timo Vesala

Kun tarvitaan tietäjää, joka osaa kertoa luonnonilmiöiden yhteyksistä elokuvaan, kannattaa kääntyä Timo Vesalan puoleen. Hän saattaa olla ainoa ihminen maailmassa, joka kykenee alustamaan aiheesta ”Punaisesta kyyneleestä Sinisempään yöhön: mielleyhtymiä elokuvista ja ilmastonmuutoksesta” – kuten Vesala teki elokuvajuhlilla 2016 (ja Punainen kyynelhän tässä tarkoittaa Hitchcockin Vertigoa).

Vesalan vaikutusvaltainen päätyö on Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen professorina. Hän on myös laitoksen aktiivisen elokuvakerhon pitkäaikainen toinen vetäjä, sillä sen lisäksi, että Vesala on huomattava tiedemies, hän on myös pitkän linjan elokuvaharrastaja ja filmihullu. Esimerkillisestä elokuvakerhotoiminnasta kertovat asianmukaisesti alustettujen näytösten säännölliset jälkipuinnit läheisessä ravintola Oljenkorressa.

Myös Sodankylän vakiokävijä hän on ollut jo pitkään, ja vakiintunut samalla mielellään käytetyksi, laaja-alaisia oivalluksia ja yllättäviä kytköksiä viljeleväksi esitelmöitsijäksi ja keskustelijaksi. Taidoista todisteeksi käy Filmihullu-lehden 6/2020 mainio artikkeli ”Buñuel ja meteorologia – tuulella käyvät naiset”. Timo Vesala on myös oikea henkilö vetämään festivaaliperjantain suoaiheisen elokuvamatineamme: hän on mukana valmistamassa tutkielmaa Ambiguous Geographies between Water and Land – Mediating Arctic Wetlands in Scientific Discourse, Film, and Television teokseen The Mediated Arctic: Poetics and Politics of Contemporary Circumpolar Geographies. (Timo Malmi)