JOHANN LURF

Wieniläistä cinefiiliä Johann Lurfia (s. 1982) on kutsuttu yhdeksi maailman tämän hetken suurimmista ”elokuvan konstruktivisteista” yhdessä Christian Marclayn ja Guy Maddinin kanssa. He sommittelevat muiden tekemiä kuvia ja ääniä uudelleen rakentaen niistä jättiläismäisiä montaasielokuvia.

Lurf on väsymätön formalisti. Hän kehittää jokaiseen uuteen elokuvaansa uuden säännöstön, jota noudattamalla elokuvan tyyli, estetiikka ja sitä kautta myös sisältö syntyvät. Hän on perfektionisti, jolle taiteen muoto on kaikki kaikessa. Tähän mennessä Lurf on tehnyt 16 elokuvaa 15 vuodessa, mutta ei kertaakaan toistanut itseään. Elokuvien ohella Lurf tekee kuvataidetta ja valokuvasarjoja. Lurfin teokset ovat hämmästyttäviä hiottuja timantteja – juuri kun luulimme, että kokeellisessa elokuvassakin kaikki olisi jo nähty. Lurfin keskittyminen konsepteihin ja systeemeihin elokuvakerronnan ytimenä on piristävää vastakarva-ajattelua, kun elokuvataide pyristelee irti uuvuttavien teatteritaltiointien taakasta.

Lurfin työskentely kumpuaa Itävallan maineikkaasta kokeellisen taiteen historiasta. Itävalta on ollut avantgarde-elokuvan merkkimaa jo 1950-luvulta alkaen. Radikaalit pitkän linjan suunnannäyttäjät (Kurt Kren, Peter Kubelka, hieman myöhemmin Valie Export, Peter Tscherkassky, Martin Arnold ja monet muut), innoittavat yhä uusia sukupolvia elokuvallisiin irtiottoihin.

Sodankylässä nähdään päivitetty versio Lurfin toistaiseksi ainoasta pitkästä elokuvasta ★ sekä pyörremyrskyä muistuttava lyhytelokuva Twelve Tales Told, osana musiikillisten kokeellisten elokuvien erikoisnäytöstä.

Mika Taanila