MARY SWEENEY

Moniulotteinen Mary Sweeney on tehnyt uraa elokuvien parissa jo yli neljänkymmenen vuoden ajan. Filmografian punaisena lankana on yhteistyö elokuvaohjaaja David Lynchin kanssa, jonka moderneiksi klassikoiksi muodostuneiden surrealististen ja mystisten elokuvien leikkaajana ja tuottajana Sweeney on toiminut.

Menestyksen taustalla on tyypillisesti aina nainen, ja niin tässäkin tapauksessa. Vapaasti unimaailmojen pimeillä maanteillä seilaavien ja palkintoja voittaneiden elokuvien ja TV-sarjojen toimivuudesta voi surutta kiittää Sweeneyn ansiokasta työpanosta. Tuottajana hän on harvinaislaatuisen taiteellisen vapauden mahdollistaja ja leikkaajana hän jäsentää yltäkylläisestä ja monitulkintaisesta materiaalista tunteita herättävän elämyksen pitäen huolta, ettei katsoja tipahda kyydistä.

Sweeney aloitti uransa leikkausassistenttina ja äänileikkaajana laatudraamoissa, kuten Warren Beattyn Punaiset (1981) ja Bruce Beresfordin Kantrin kaipuu (1983). Vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö Lynchin kanssa sai alkunsa leikkausassistenttina elokuvissa Blue Velvet – Ja sinisempi oli yö (1986) ja Villi sydän (1990), mistä hän eteni nopeasti Lynchin tärkeäksi luottohenkilöksi, tuottajaksi ja leikkaajaksi.

Yhteistyön varrelle mahtuvat molempien tekijöiden uran suurimmat merkkipaalut, kuten yksi kaikkien aikojien parhaista TV-sarjoista Twin Peaks (1990–1991) ja alitajuisesti O. J. Simpsonin oikeudenkäynnistä inspiroitunut murhamysteeri Lost Highway (1997). Hyllytetystä TV-pilotista syntynyt ja 2000-luvun parhaisiin elokuviin lukeutuva Mulholland Drive (2001) toi Sweeneylle Bafta-palkinnon parhaasta leikkauksesta.

1990-luvun lopulla Sweeney inspiroitui tositapahtumasta ja käsikirjoitti kiistatta Lynchin parhaimpiin elokuviin kuuluvan herkän The Straight Story -elokuvan (1999). Ihmisläheinen ja lämminhenkinen draamaelokuva kertoo 70-vuotiaan sotaveteraanin Alvin Straightin satojen kilometrien matkasta ruohonleikkurillaan osavaltioiden läpi korjatakseen välirikon kuolevan veljensä kanssa.

Sweeneyn oma esikoisohjaus Baraboo (2009) jatkoi The Straight Storyn humaania ja ihmisläheistä kerrontaa. Elokuvassa kuuden eri tilanteissa olevan ihmisen elämät risteävät pienen kylän ränsistyneellä motellialueella. Kauniissa postikorttimaisemissa kuvatun tarinan keskiössä on humaani välittäminen toisesta ihmisestä, mutta kauniin kokonaisuuden alla väreilevät tumma pohjavire ja kolmen sukupolven kokemukset sodan jättämistä arvista.

Elokuvantekemisen ohella Sweeney työskentelee University of Southern Californiassa, jossa hän opettaa myyttejä ja metaforia ja kannustaa oppilaita jäykkien dramaturgisten sääntöjen ulkopuoliseen ideointiin. Uusimpana aluevaltauksena Sweeney on kellunut myös podcast-maailmaan ja tekee tällä hetkellä aivokuvauksen professorin Jonas Kaplanin kanssa äärimmäisen mielenkiintoista taiteen, luovuuden ja neurotieteen risteyskohtia tutkivaa podcast-ohjelmaa FLOAT.

Otto Kylmälä