SHAHAB HOSSEINI

Fellinillä oli Mastroianni, Bergmanilla von Sydow ja Kurosawalla Mifune. 2000-luvun menestyneimmällä iranilaisella käsikirjoittaja-ohjaajalla Asghar Farhadilla on Shahab Hosseini (s. 1974). Karismaattinen ja monipuolinen näyttelijä on jo vuosien ajan ollut keskeinen komponentti ja laatutae Farhadin draamaelokuvien näyttelijäkatraassa. Nuoresta iästään huolimatta Hosseini on jo palkittu sekä Cannesin että Berliinin filmijuhlilla parhaana näyttelijänä. Molemmat tunnustukset ovat tulleet roolitöistä Farhadin parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon voittaneista elokuvista Nader ja Simin: ero (2011) ja The Salesman (2016). Hosseini oli myös osana mahtavaa ensembleä Farhadin kansainvälisessä läpimurtoelokuvassa About Elly (2009).

Ennen globaalia mainetta Hosseini opiskeli psykologiaa ja työskenteli radiojuontajana. Miehen tunnetuimmat kotimaan rajojen sisällä pysyneet roolit ovat olleet mm. Tamineh Milanin elokuvassa Superstar (2009), jossa Hosseini esitti ylimielistä näyttelijää, ja My Brother Khosrow (2016), jossa Hosseini näytteli kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavaa miestä.

Farhadin kirjoittamissa rooleissa Hosseini loistaa huolenpitoa ja räjähtävää energiaa yhdistelevällä symbioosilla. Nader ja Simin: erossa hän tekee intensiivisen roolin uskovaisen kotiapulaisen aviomiehenä. Sekä Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema -näytelmän sovituksesta että avioparin kohtaamasta tragediasta kertovassa The Salesmanissa Hosseini kantaa koko elokuvaa harteillaan vavisuttavalla roolisuorituksellaan vaimonsa raiskausta pakkomielteisesti selvittävänä näyttelijänä.

Näyttelijätöiden ohella Hosseini on ohjannut elokuvan Resident of Middle Floor (2014) ja suunnannut kiinnostuksen kohteitaan myös tuottamisen ja kirjoittamisen pariin. Yli viisikymmentä elokuvaa kattava, kansainvälisillä palkinnolla kuorrutettu ura on vasta alussa.

Otto Kylmälä