Punainen taivas

Ohjaaja: Christian Petzold

Maa: Saksa

Vuosi: 2023

Kesto: 102 min

Kielet: saksa, tekstitetty suomeksi

Kategoria: ,

Nyrpeä kirjailijanalku Leon ja hänen rennompi taidekoulukokelasystävänsä Felix saapuvat Baltian rannikolle viettämään aikaa jälkimmäisen äidin lomahuvilaan. Kesänvieton ohessa kummallakin on edessään tiukka tehtävä: Leon valmistelee kirjaa kustannustoimittajansa lähestyvää tapaamista varten, Felix kyhää kokoon valokuvaportfoliota pääsykokeisiin. Heitä varoitetaan ympärillä roihuavista metsäpaloista, jotka ovat jo tyhjentäneet läheisen turistikaupungin kesänviettäjistä, mutta se ei hetkauta kaksikkoa.

Leon ja Felix saavat pian yllätyksekseen tietää jakavansa talon Nadjan (ohjaaja Christian Petzoldin muusa Paula Beer) ja hänen uimavalvojapoikaystävänsä Devidin kanssa. Öisen talon ohuet seinät aiheuttavat alkuun skismaa joukon välillä. Pian Leon kehittää ihastuksenpoikasen Nadjaan, Felix lähentyy Devidin kanssa ja pihaan ropisee tuhkaa.

Sodankylässä 2015 vierailleen Petzoldin Berliinin elokuvajuhlilla palkittu uutuus Punainen taivas on ihmissuhdesopan keittävä rohmerilainen tragikomedia. Petzold hallitsee mestarillisesti tunnelmanvaihdokset liekkien korventaessa metsää yhä lähempänä hahmojen ympärillä. Taiteilijuuden ja taiteen tosielämästä ammentamisen tutkielma saa kiitettävästi hauskuutta irti Leonin itsensä turhan vakavasti ottavasta hahmosta.

Inari Ylinen