Turvallisemman tilan periaatteet

Luodaan yhdessä turvallisempi tila!

Sodankylän elokuvajuhlat noudattaa tapahtumissaan yhdenvertaisuuden ja turvallisemman tilan periaatteita. Jokaisella elokuvajuhlille osallistuvalla on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ilman pelkoa minkäänlaisesta syrjinnästä, häirinnästä, seksuaalisesta, fyysisestä tai verbaalisesta ahdistelusta. 

Turvallisemman tilan periaatteilla ja toimintatavoilla halutaan luoda tila, jossa kaikki pyrkivät omalla toiminnallaan rakentamaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä ja keskustelua. 

Turvallisemman tilan periaatteet:

KUNNIOITA toisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa sekä itsemääräämisoikeutta. Älä koske toista kysymättä lupaa. Muista, ettet voi tietää toisen rajoja kysymättä niitä. Pyydä tilaa myös itsellesi tarvittaessa. 

ÄLÄ pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään, nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi. Pitäydy ulkonäön arvostelusta, juoruilusta ja stereotypioiden ylläpitämisestä. 

ÄLÄ tee oletuksia ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä. 

KUUNTELE ja OPI. Ota vastaan uudet aiheet, henkilöt ja näkökulmat ennakkoluulottomasti. Suhtaudu vastaan tuleviin asioihin ja tilanteisiin mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. 

PYYDÄ ANTEEKSI jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita. 

ANNA TILAA. Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun/toimintaan. Älä jyrää muiden mielipiteitä ja anna puheenvuoro. Kunnioita toisten yksityisyyttä ja käsittele arkoja asioita kunnioittavaksi.