Annelin aika

Ohjaaja: Saara Cantell

Maa: Suomi

Vuosi: 2024

Kesto: 82 min

Kielet: suomi, englanninkielinen tekstitys

Kategoria: , ,

Saara Cantellin tuore dokumentti Annelin aika sukeltaa näyttelijälegenda Anneli Saulin (1932–2022) elämän ja uran uskomattomiin käänteisiin. Dokumentti ei tyydy vain käymään läpi tapahtumia, vaan päästää onneksemme itse karismaattisen kohteensa kertomaan ja kommentoimaan.

Saulin näyttelijänura alkoi, kun Toivo Särkkä valitsi tuolloin suurelle yleisölle tuntemattoman näyttelijän päärooliin elokuvaansa Hilja maitotyttö. Esikoisrooli rakensi Saulille seksisymbolin maineen. Asema Suomi-elokuvan Marilyn Monroena tai Sophia Lorenina toi kuitenkin mukanaan myös hankaluuksia. 

Kun studioelokuvat katosivat Suomesta, Sauli lähti Saksaan tekemään uutta elokuvauraa uudella nimellään Ann Savo. Myöhemmin elämä kuljettaa Saulin niin rakennustyömaille kuin politiikkaankin. Hän ei vaikene dokumentissa myöskään uransa vaikeammista hetkistä, jotka kertovat synkkää tarinaa menneiden vuosikymmenten ilmapiiristä elokuva-alalla ja Suomessa laajemmin.

Cantell tutustui Sauliin Kohtaamisia-elokuvansa kuvauksissa vuonna 2009.  Runsaan elokuvamateriaalin elävöittämä dokumentti loistaa naisten välistä ystävyyttä. Välittömissä haastattelukohtauksissa Cantell istuu kameran edessä sohvalla Saulin vieressä. Kaksikon keskustelujen seuraaminen onkin vauhdikkaan elokuvan riemastuttavinta ja myös koskettavinta antia.

Inari Ylinen