BEWARE OF CHILDREN

Ohjaaja: Dag Johan Haugerud

Maa: Norja, Ruotsi

Vuosi: 2019

Kesto: 2.37

Kielet: norja / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Barn

Kategoria: ,

Ken ei välitä ”koukuttavista” tv-sarjoista, mutta on silti halukas näkemään sellaista aikuista ihmissuhdedraamaa, jonka juonenkäänteetkin ovat kiinnostavia, löytää omansa norjalaisen Dag Johan Haugerudin yli kaksi ja puolituntisesta teoksesta Beware of Children. Pinnallisimmasta ihmissuhdemössöstä Haugerudin sekä kirjoittama että ohjaama elokuva eroaa myös siinä, että se tarjoaa moniulotteisia ja ristiriitaisiakin näkemyksiä yhteiskunnallisissa kytköksissään.

Parikin kertaa Pohjoismaiden viime vuoden parhaaksi elokuvaksi nimetty Beware of Children tapahtuu Oslon keskiluokkaisessa lähiössä. 13-vuotias koulupoika menehtyy sairaalassa koulun jalkapallokentällä saamiinsa vammoihin. Oliko kyseessä onnettomuus?

Aikaisemmin kirjailijanakin kunnostautunut Haugerud tuo eteemme laajan joukon henkilöitä, joista keskeiseksi nousee koulun rehtori Liv (Henriette Steenstrupin vivahteikas suoritus). Hän ensinnäkin vasemmistolaisuudestaan huolimatta seurustelee pojan oikeistolaisen poliitikkoisän Per Erik Lundemon kanssa ja toisekseen saattaa suojella tapahtuneen avainhenkilöihin kuuluvaa opettajaveljeään Andersia. Paljon puhutaan – mutta onko kyse ennen kaikkea syyllisyydestä?

Kenties Dag Johan Haugerudin (s. 1964) taito pitkäkestoisen elokuvan jännitteiden luojana kumpuaa siitä, että hänellä on kokemusta myös kirjailijana vuodesta 1999 alkaen. Koulutukseltaan hän on kirjastonhoitaja, mutta suorittanut myös elokuva- ja teatteritutkimuksen kursseja. Haugerud ohjasi ensimmäisen lyhytfilminsä 1998. Ensimmäinen pitkä I Belong (2012) palkittiin vuoden parhaana norjalaisena elokuvana. Sekä romaaneissaan että elokuvissaan hän kuvaa tarkkasilmäisesti ihmisen käytöstä ja elämän peruskysymyksiä arkisissa tilanteissa, usein mosaiikkimaisen rakenteen avulla. (Timo Malmi)