Beware of Children

Ohjaaja: Dag Johan Haugerud

Maa: Norja, Ruotsi

Vuosi: 2019

Kesto: 157 min

Kielet: norja, tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Barn

Kategoria: , ,

Ken ei välitä ”koukuttavista” tv-sarjoista, mutta on silti halukas näkemään sellaista aikuista ihmissuhdedramaa, jonka juonenkäänteetkin ovat kiinnostavia sinänsä, löytää omansa Dag Johan Haugerudin yli kaksi- ja puolituntisesta teoksesta Beware of Children (joka meikäläisissä tv-esityksissä on saanut originaalinimen käännöksen Lapset). Pinnallisimmasta ihmissuhdemössöstä Haugerudin sekä kirjoittama että ohjaama elokuva eroaa myös siinä, että se tarjoaa moniulotteisia ja ristiriitaisiakin näkemyksiä yhteiskunnallisissa kytköksissään.

Parikin kertaa Pohjoismaiden vuoden parhaaksi elokuvaksi nimetty Beware of Children tapahtuu Oslon keskiluokkaisessa lähiössä. 13-vuotias koulupoika menehtyy sairaalassa koulun jalkapallokentällä saamiinsa vammoihin. Oliko kyseessä onnettomuus?

Haugerud tuo eteemme laajan joukon henkilöitä, joista keskeiseksi nousee koulun rehtori Liv (Henriette Steenstrupin vivahteikas suoritus). Hän ensinnäkin vasemmistolaisuudestaan huolimatta seurustelee pojan oikeistolaisen poliitikkoisän Per Erik Lundemon kanssa ja toisekseen saattaa suojella tapahtuneen avainhenkilöihin kuuluvaa opettajaveljeään Andersia.

Paljon puhutaan – mutta onko kyse ennen kaikkea syyllisyydestä?

Timo Malmi