Black Box

Ohjaaja: Aslı Özge

Maa: Saksa, Belgia

Vuosi: 2023

Kesto: 120 min

Kielet: saksa, englanti, venäjä, arabia, tekstitetty englanniksi

Kategoria: , ,

Vanhan berliiniläisen kerrostalon elämä pyörii tavanomaisissa uomissaan. Pitkään työttömänä ollut perheenäiti odottaa hänelle tarjoutunutta työhaastattelua, eräs mies ei voi sietää kulmassa olevasta kahvilasta ikkunansa alle tuotuja roskatynnyreitä, ja salasuhdetta harjoittava maahanmuuttajapariskunta hyvästelee toisensa. 

Arkisen elon katkaisee epämääräinen, täysin puskista alkava poliisioperaatio, kun kommandopipoiset ja raskaasti aseistautuneet virkavallan edustajat eristävät taloyhtiön asiaa sen kummemmin perustelematta ja estävät sen asukkaita poistumasta tai saapumasta. Selittämätön poikkeustila, ankara käskyttäminen ja perusoikeuksien rajoittaminen nostavat yhteisössä kyteneet konfliktit, katkeruudet ja ennakkoluulot esille ihmisten todellisten luonteiden kuoriutuessa näiden ylläpitämien kulissien alta.

Koronasulkua käsikirjoituksellaan profetoineen Aslı Özgen yhden asuinrakennuksen ympärille kasattu draama muuttaa pihapiirin asuntoineen polarisaatiota, vihamielisyyttä ja lopulta väkivaltaa hehkuvaksi klaustrofobiseksi vankilaksi. George A. Romeron Elävien kuolleiden yö -klassikkoa muistuttaen suurin uhka alkaa kasvaa epätietoisuuden ja jännitteiden kiristymisen myötä eristyksissä olevan ihmisryhmän sisällä. Taidokas äänisuunnittelu saa unohtamaan musiikin puutteen.

Joonatan Nikkinen