Blaga’s Lessons

Ohjaaja: Stephan Komandarev

Maa: Bulgaria, Saksa

Vuosi: 2023

Kesto: 114 min

Kielet: bulgaria, tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Urotcite na Blaga

Kategoria: ,

Festivaalin kahdesta balkanilaisesta pitkästä elokuvasta myös toinen, bulgarialaisen Stephan Komandarevin vahva ajankohtaisdraama Blaga’s Lessons tarjoaa päättäväisen vanhemman naisen potretin. Mutta jos serbi Marklena oli vielä poliitikon auktoriteetissaan kiinni, niin eläkkeelle joutunut 70-vuotias opettaja Blaga Naumova on menettämässä tiukan moraalinsa pahemman kerran.

Valkokankailta 30 vuotta poissa ollut Eli Skorcheva rakentaa loisteliaasti roolinsa poliisimiehensä kuoleman jälkeen leskeksi jäänenä Blagana, joka tarvitsee rahat miehensä hautaan. Kuten niljakas hautakauppias toteaa, markkinatalouden lait päättävät; Blagalla ei ole paljon vaihtoehtoja sen jälkeen, kun hän paniikissa sortuu elokuvan alkujaksossa puhelinhuijaukseen. Eikä USA:ssa keikkakuskina toimiva poikakaan voi nettiyhteyksillä juuri auttaa.

Karlovy Varyn perinteikkäällä festivaalilla pääpalkinnon voittanut Blaga’s Lessons on käänteikäs trillerin ja tragikoomisten sattumusten mustanpuhuva yhdistelmä. Yksinään Shumenin kaupungin betonikerrostalossa asuva ja maahanmuuttajille kielitunteja antava Blaga on Skorchevan väkevästi tulkitsemana mukana jokaisessa kohtauksessa. Eläkeläisen asema ei Bulgariassa(kaan) ole kehuttava, vaan saattaa viedä epätoivoisiin ratkaisuihin.

Timo Malmi