Close Your Eyes

Ohjaaja: Víctor Erice

Maa: Espanja, Argentiina

Vuosi: 2023

Kesto: 169 min

Kielet: espanja, katalaani, englanti, ranska, tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Cerrar los ojos

Kategoria: ,

Espanjalaisen elokuvan ihmemies Víctor Erice on tehnyt 50 vuodessa vain neljä pitkää elokuvaa, joista Close Your Eyes on yhtä mestarillinen kuin kaikki edeltäjänsäkin. Eikä ole syytä arastella mittavaa kestoa: tämän ”elokuva elokuvassa” -teoksen juoni on kerroksisuudestaan huolimatta helposti seurattava eikä pitkästytä pätkääkään. Pikkubonuksena vuoden 1995 tekijävieraamme kunnianosoitus festivaalillemme: päähenkilön kaverilla Maxilla on Elokuva 100 -vuoden Sodis-paita!

Ajan ja muistin teemoja luotaava Close Your Eyes tapahtuu 2012, mutta päähenkilö Miguel Garaylta kesken jäänyttä viimeistä elokuvaa The Farewell Gaze tehdään 1990-luvulla – ja sen tapahtumat sijoittuvat kolmannella aikatasolla vuoden 1947 Ranskaan. The Farewell Gazen tähti Julio Arenas katoaa arvoituksellisesti kesken filmausten, ja ”nykypäivässä” Miguelia pyydetään tv-show’hun selvittämään tapausta ja sen vaikutuksia.

Melankolinen Close Your Eyes on monen mielestä viime vuoden kärkielokuvia – vaikka ensi-ilta jäi syyttään paitsioon Cannesin filmijuhlilla merkillisen episodin vuoksi: elokuva oli pääsarjassa, mutta Ericen yllätykseksi kilpailun ulkopuolella, minkä vuoksi hän boikotoi juhlia ja julkaisi avoimen ihmettelykirjeen. Ericen Etelän (1983) esittely ja ohjaajan haastattelu, ks. Yle Teeman Sodankylän parhaat (s. 152–153).

Timo Malmi