Evil Does Not Exist

Ohjaaja: Ryûsuke Hamaguchi

Maa: Japani

Vuosi: 2023

Kesto: 106 min

Kielet: japani, tekstitetty suomeksi

Kategoria: ,

Ryûsuke Hamaguchi nappasi edellisellä ohjaustyöllään Drive My Car (2021) parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-voiton ja japanilaiselle elokuvalle ensimmäistä kertaa myös parhaan elokuvan ehdokkuuden. Nyt Sodankylässä nähdään ohjaajan ympäristökysymyksiä pohtiva arvoituksellinen uutuus Evil Does Not Exist, joka voitti Venetsian elokuvajuhlilla taannoin kakkospalkinnon. Elokuvassa suunniteltu luksusleirintäalue sekoittaa luonnonläheisen pikkukylän rauhallista elämänrytmiä.

Jokapaikanhöylä Takumi (Hitoshi Omika) asuu tyttärensä Hanan kanssa metsän keskellä Tokion ulkopuolella sijaitsevassa kylässä. Kaksi Playmode-yhtiön edustajaa saapuu pääkaupungista kuullakseen kokouksessa Takumin ja muiden kyläläisten näkemyksiä yhtiön suunnitelmista tehdä heidän kotipaikastaan turistikohde. Paikalliset pelkäävät leirintäalueen saastuttavan joen ja sen myötä vesivarantonsa, mutta nopeasti käy selväksi, ettei yhtiö ole kiinnostunut heidän mielipiteistään.

Idea Evil Does Not Existiin syntyi, kun Hamaguchi työsti Gift-teosta säveltäjä Eiko Ishibashin konsertteihin. Hamaguchille tyypillisesti elokuvan rauhallinen tempo antaa kohtauksille aikaa kehittyä ja löytää jotain kiehtovaa kaikista hahmoista. Elokuva tarkastelee runollisesti ihmisen ja luonnon suhdetta ja paljastaa vaivihkaisesti tyynen pintansa alta jotain painajaismaisempaa.

RYÛSUKE HAMAGUCHI (s. 1978) on yksi Japanin merkittävimpiä nykyohjaajia. Opiskeltuaan estetiikkaa Tokion yliopistossa hän aloitti elokuvauransa työskentelemällä apulaisohjaajana. Hän suoritti maisterin tutkinnon elokuvasta Tokion taideyliopistossa, jossa hän opiskeli Kiyoshi Kurosawan johdolla. Kansainvälinen läpimurto tapahtui 2015 julkaistulla Happy Hour -elokuvalla, joka palkittiin muun muassa Locarnon elokuvafestivaalilla. Seuraava elokuva Asako I & II (2018) valittiin Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjaan. Vuonna 2021 julkaistiin Wheel of Fortune and Fantasy ja Drive My Car, joka nosti Hamaguchin maailmanlaajuiseen tietoisuuteen ja toi hänelle parhaan elokuvan, ohjaajan ja käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuudet.

Inari Ylinen