Gravity

Ohjaaja: Alfonso Cuarón

Maa: Yhdysvallat, Iso-Britannia

Vuosi: 2013

Kesto: 91 min

Kielet: englanti, grönlanti, ei tekstitystä

Kategoria: , ,

Modernin katastrofielokuva Gravityn tohtori Ryan Stonen rooli päätyi Sandra Bullockille, joka siitä jo melkein kieltäytyikin, mutta tuli toisiin ajatuksiin. Onneksi, koska mitään tämän tasoista hän ei ole aikaisemmin tehnyt. Ainoa toinen näyttelijä, joka elokuvassa varsinaisesti nähdään, on charmantisti harmaantunut George Clooney veteraaniastronautti Matt Kowalskina.

Gravity alkaa rutiinitehtävänä avaruudessa, mutta muuttuu pian hurjaksi selviytymisseikkailuksi: venäläiset ovat tuhonneet ohjuksella oman viallisen satelliittinsa, ja operaation tuloksena kasa avaruusromua kiertää maapalloa tapponopeudella. Amerikkalaiset saavat osansa saman tien: retkikunnasta vain Stone ja Kowalski jäävät kamppailemaan fysiikan lakeja vastaan kuin elävät biljardipallot. Kuten tiedetään, avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi, ainakaan jos yhteydet ovat poikki, mutta lisäksi kannattaa huomioida alussa esitetyt faktat ja niiden yhteenveto: avaruudessa ei voi elää. Systeemin pettäessä voi vain yrittää päästä keinolla millä hyvänsä takaisin sinne, missä on ihmisiä ja elämää.

Gravity on tarina pelosta ja sen voittamisesta, valinnoista, yrittämisestä, pienestä tytöstä ja punaisesta kengästä, kuolemasta ja elämästä. Gravityn yleisinhimillisen näkökulman ja tehokkaan tunteiden vuoristoradan jälkeen omat ongelmat tuntuvat vähän aikaa pieniltä.

Mia Öhman