HASSISEN KONE – KARAOKENÄYTÖS

Ohjaaja: Mika Kaurismäki

Maa: Suomi

Vuosi: 2023

Kesto: 60 min

Kielet: suomi / karaoketekstitys

Kategoria: ,

Karaokenäytös legendaarisen Ratinan stadionkeikan konserttitaltioinnista!

Hassisen Kone on harvinainen ilmiö suomalaisessa populaarimusiikissa. Neljän huippulahjakkaan nuoren kokoonpano teki lyhyessä ajassa kolme toinen toistaan monipuolisempaa, luovempaa ja ikonisempaa albumia. Lopetus uran huipulla kriitikoiden ja yleisön rakastamana tuli monille shokkina ja sinetöi yhtyeen kulttimaineen. Mistään tähdenlennosta ei voida kuitenkaan puhua, sillä älykkäät sanoitukset, vivahteikkaat sovitukset ja uskomaton energia ovat vakiinnuttaneet Hassisen Koneelle kiistattoman paikan suomirockin mestaruussarjassa.

Kaurismäen veljekset olivat etulinjassa tunnistamassa yhtyeen suuruuden Saimaa-ilmiö-dokumentillaan (1981). Nyt Mika Kaurismäen Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen sarjan yleisöpalkinnon voittanut dokumentti Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin kartoittaa bändin koko historian ja huipentuu viime kesänä Tampereella järjestettyyn stadionkonserttiin.

Yleisölle tehty elokuva linkittyy Kaurismäen tuotannossa luontevasti niin laajaan musiikkidokumenttilinjaan kuin 1980-luvun kulttuuri-ilmapiiriä tallentavan Ryhmäteatteri-dokumentin (2018) kylkeenkin. Historiikin ja konserttielokuvan liitoskohtien liimana toimivat fanien henkilökohtaiset kokemukset ja livemusiikin huuma. Menestyskappaleet Rappiolla, Muoviruusuja omenapuissa ja Tällä tiellä kaikuvat komeasti Ratinan stadionilla – kuten myös Sodankylän isossa teltassa.

Otto Kylmälä

 

Ohjelmistossa myös Mika Kaurismäen dokumenttielokuva Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin