Lumipalloefekti

Ohjaaja: Pauliina Punkki

Maa: Suomi

Vuosi: 2023

Kesto: 90 min

Kielet: suomi, tekstitetty englanniksi

Kategoria: , , , ,

Mitä tapahtuu, kun ”maan tapa” ja hyvä hallintotapa törmäävät? Wikipediassa ”Kittilän kriisiksi” nimetty jupakka työllistää eri oikeusasteita 10 vuoden jälkeenkin. Torniossa varttunut ohjaaja Pauliina Punkki muutti vuonna 2018 Kittilään purkaakseen vyyhtiä lähietäisyydeltä.

Kaikki alkoi, kun Kittilään päätettiin palkata kunnanjohtajaksi Anna Mäkelä, pätevä ja edistyksellinen nainen pääkaupunkiseudulta. ”Piristävä valinta” -tyyliset luonnehdinnat muuttuivat parissa vuodessa kyräilyksi ja parjaukseksi, kun kuntalakia rakastavan kunnanjohtajan ja jäyhien paikallispiirien intressit törmäsivät ja Mäkelä ”erehtyi” tekemään epäselvyyksistä tutkintapyynnön.

Kiistan osapuolia kuvataan ilman sen kummempaa selittelyä tai dramatiikkaa. He kertovat uutispätkien lomassa omia näkemyksiään, joista katsoja saa muodostaa oman mielipiteensä. Dokumentti taustoittaakin aihetta niin ansiokkaasti, että syyttäjä haki sen tietojen perusteella korkeimmalta oikeudelta hovioikeuden tuomion purkua Mäkelän irtisanomisasiassa.

Liina Härkönen