Mr. Smith Goes to Washington

Ohjaaja: Frank Capra

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 1939

Kesto: 129 min

Kielet: englanti

Kategoria: , ,

Frank Capra saapui Italiasta Yhdysvaltoihin viisivuotiaana ja päätyi moninaisten vaiheiden kautta elokuva-alalle juuri, kun ääni mullisti kaiken. Osaavien käsikirjoittajien kanssa syntyi sarja yhteiskunnallisesti teräviä, sanailuun ja näyttelijöiden väliseen kemiaan nojaavia komedioita, kuten viisi Oscaria pokannut Tapahtui eräänä yönä (1934). Mr. Smith Goes to Washington on Capran tuotannossa käänne kohti synkempää ja toivottomampaa maailmaa, jossa yksilön on kuitenkin edelleen mahdollista muuttaa asioita. Löyhästi todellisiin tapahtumiin perustuva tarina kertoo naiivista mutta suoraselkäisestä uudesta senaattorista, joka päätyy taistelemaan korruptoitunutta hallitusta vastaan.

Nerokas screwball-komedienne Jean Arthur ja kiintotähdeksi singahtanut James Stewart työstivät toisesta yhteisestä Capra-filmistään täydellistä hipovan ilmaisun juhlan, jossa tragikoomiset henkilöt syvenevät samaistuttaviksi ja jännite pitää loppuun saakka. Elokuva onkin arvioitu yhdeksi maailman parhaista.

Capran tuotantoa ei myyty Stalinin Neuvostoliittoon, mutta muutama sotasaaliskopio sinne kuitenkin päätyi. Ne muokattiin poistojen, montaasin ja jälkiäänityksen keinoin kauhukertomuksiksi läntisestä riistokapitalismista, jossa ihmisarvoa ei tunneta. Mr. Smith Goes to Washington tunnettiin Neuvostoliitossa nimellä The Senator.

Mia Öhman