Mummola

Ohjaaja: Tia Kouvo

Maa: Suomi, Ruotsi

Vuosi: 2023

Kesto: 114 min

Kielet: suomi, tekstitetty englanniksi

Kategoria: , ,

Tia Kouvon ensimmäinen kokopitkä elokuva on tragikomedia kahdesta keski-ikäisestä siskoksesta, jotka viettävät perheineen joulua vanhempiensa luona. Jokavuotinen perinne kutsuu perheen koolle, mutta yhteinen aika nostaa esiin myös ristiriitoja ja jännitteitä. Etenkin isän alkoholismi hiertää välejä.

Mummolan tyylillisenä erityispiirteenä on staattinen sekvenssiotos. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kamera on paikallaan, kuvakoot ovat suhteellisen suuria ja kohtaukset on toteutettu yhdellä otoksella. Kouvo valjastaa silmiinpistävän tyylin yhtäältä perhesuhteiden jännitteiden hitaan purkautumisen havainnointiin, toisaalta puhumattomuuden ja poissaolon tematisointiin. Joskus se, mitä on kuvan ulkopuolella ja mitä jätetään sanomatta, tuntuu hallitsevan sitä, mitä nähdään ja sanotaan.

Mummola on tragikomedia sanan täsmällisimmässä merkityksessä. Kouvo ammentaa perhesuhteiden erityislaatuisuudesta niin komiikkaa kuin tragiikkaakin, mutta Mummolassa ne eivät ole koskaan erillisiä vaan toisiinsa alituisesti kietoutuvia sävyllisiä aineksia. 

Ilpo Hirvonen