Neljä pientä aikuista

Ohjaaja: Selma Vilhunen

Maa: Suomi

Vuosi: 2023

Kesto: 122 min

Kielet: suomi, tekstitetty englanniksi

Kategoria: ,

Tarina voisi olla se vanha: Hyvin toimeentuleva perhe kauniissa kaupunkikodissa, Juulia (Alma Pöysti) on menestyvä kansanedustaja, Matias (Eero Milonoff) sielunpaimen, joka tuntee maallisten kiusausten voiman. Matias jää kiinni salasuhteesta Enniin (Oona Airola). Tämä oli tässä – tai mitä jos ei olisikaan?

Kärsivällisesti kolmikko alkaa tutkia polyamorian mahdollisuuksia. Juulia löytää rinnalleen uuden heilan, muunsukupuolisen kabareetaiteilija Miskan (Pietu Wikström). Rakkaus laajentaa olemista ja elämää, mutta silti sen esteenä voivat olla omat pelot ja epävarmuudet. 

Yksityiskohdiltaan Neljä pientä aikuista on arvokas aikakapseli 2020-luvun puheenaiheista: monisuhteisuus, itseapukirjallisuus, ärtyvän suolen oireyhtymä, huumeiden viihdekäyttö. Samalla se dokumentoi laajenevaa ymmärrystä sukupuolen, seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden kirjosta. Ajattomimmillaan Selma Vilhunen pohtii vapautta, vastuuta, arvostusta ja eriarvoisuutta: Kenen puheluun vastataan joulupöydästä? Miksi yksi saa timanttikorvakorut mutta toinen vanerista tehdyt? 

Tytti Rantanen