Peluri – kuolema on elävien ongelma

Ohjaaja: Teemu Nikki

Maa: Suomi, Italia

Vuosi: 2023

Kesto: 98 min

Kielet: suomi, englanti, tekstitetty englanniksi

Kategoria: , ,

Teemu Nikki on Suomen tuotteliaimpia ohjaajia, joka luo tuottaja-käsikirjoittaja Jani Pösön kanssa ripeimmillään useamman pitkän elokuvan ja tv-sarjan vuodessa, lyhytelokuvia unohtamatta. Niiden teemat näyttävät äkkiseltään hyvin erilaisilta keskenään, mutta niitä yhdistää taito käsitellä vakavia, jopa hirveitä asioita mustan huumorin keinoin.

Risto (Pekka Strang) on hautausurakoitsija, jonka elämän korttitalo on romahdusvaarassa peliriippuvuuden vuoksi. Riston naapuri Arto (Jari Virman) on kiltti lastentarhanopettaja, jonka maailma mullistuu, kun hän paljastuu lääketieteelliseksi kummajaiseksi. Kahden epätoivoisen miehen taival yhtyy, mutta Riston addiktio vie kaverukset yhä lähemmäs pohjaa, joka on muovilla vuorattu ja veriroiskeinen.

Nikin tuoreimpiin elokuviin on saatu tuotanto- ja rahoitusapua Italiasta, jossa selvästi osataan arvostaa originellia elokuvatuotantoa. Jari Virman taas pokkasi roolistaan aivottomana mutta sitäkin sielukkaampana Artona parhaan sivuosanäyttelijän Jussi-palkinnon.

Liina Härkönen