Pictures of Ghosts

Ohjaaja: Kleber Mendonça Filho

Maa: Brasilia

Vuosi: 2023

Kesto: 93 min

Kielet: portugali, tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Retratos Fantasmas

Kategoria: , ,

Festivaalimme kahdesta harvinaisen puhuttelevasta filmihulluuden esseedokumentista ensimmäinen kertoo elokuvateattereiden merkityksestä. Latinalaisen Amerikan kärkiohjaajien joukkoon noussut brassi Kleber Mendonça Filho muistetaan teostensa Neigbouring Sounds (2012) ja Aquarius (2016) perusteella kotikaupunkinsa Recifen ympäristön, rakennusten ja sosiaalisten erojen teemojen taitavasta analysoinnista.

 

”Pääosassa” pitkälti omaelämäkerrallisessa dokumentissa Pictures of Ghosts ovat kuitenkin Mendonça Filhon suhteet perheeseen, kotiin ja paikallisiin elokuvateattereihin – jotka kauan sitten saattoivat olla varsinaisia palatseja. Henkilökohtainen sulautuu dokumentissa ihailtavan toimivasti yleiseksi: Itä-Brasiliassa meren rannalla sijaitseva maan neljänneksi suurin kaupunki näyttäytyy koko muuttumisprosessissaan, niin arkkitehtuurinsa kuin yhteiskunnallisten vaikutustensakin osalta.

 

”Haamujen kuvat” on poikkeuksellisen luova ja kerroksellinen dokumentti, joka pääsi Cannesin, Toronton ja New Yorkin kaltaisten isojen festivaalien näytösten jälkeen Brasilian Oscar-ehdokkaaksikin. Sentimentaalisen nostalgian välttäen Mendonça Filho tekee innokkaan aikamatkan kadonneiden yhteisten kokemustemme mielenmaisemaan – niin moniaalla maailmassa tyhjentyneiden leffateattereiden kohtalo on ollut samankaltainen.

Timo Malmi