Sex

Ohjaaja: Dag Johan Haugerud

Maa: Norja

Vuosi: 2024

Kesto: 125 min

Kielet: norja, tekstitetty englanniksi

Kategoria: , ,

Dag Johan Haugerudin kunnianhimoisen trilogian ensimmäinen teos Sex EI ole fyysistä erotiikkaa tarjoava seksielokuva, vaan hieman komediallinen kuvaus sukupuoli-identiteetistä ja seksuaalisuudesta nyky-yhteiskunnan muutospaineissa.

Teemaa lähestytään ennen kaikkea puhumalla, niin monologeissa kuin dialogeissakin, niin työkavereiden kuin pariskuntien ja perheenjäsentenkin kesken. Sex on varsin viihdyttävästi keskusteleva elokuva moderneista ihmissuhdeasenteista ja -odotuksista – kuten eräässä mainioimmista repliikeistä todetaan, kuinka onkaan nykyään helpompi myöntää olleensa homoaktissa kuin olevansa kristitty…

Pääosissa kaksi elokuvissa harvinaisen ammatin nimeämätöntä edustajaa eli nuohoojaa alkaa aluksi avautua oudoista kokemuksistaan. Toinen kertoo unestaan, jossa David Bowie näki hänet seksiin suostuvana naisena. Toinen tunnustaa saaneensa eräältä miesasiakkaaltaan tarjouksen nuohota hänen omia, intiimimpiä röörejään… Kumpikin heteroseksuaalisille nuohoojille hämmentäviä kokemuksia – kuten myös heidän läheisimmilleen.

Erinomaisten näyttelijöiden tulkitsemat vivahteikkaat henkilöt provosoivat kivasti ajatuksiamme. Haugerud kiinnittää tapahtumat miellyttävästi osaksi tämän päivän urbaania skandinaavista mielenmaisemaa, Oslon esikaupunkiympäristön rakennusten ja puistojen vehreitä miljöitä.

Timo Malmi