SMOKE SAUNA SISTERHOOD

Ohjaaja: Anna Hints

Maa: Viro, Ranska, Islanti

Vuosi: 2023

Kesto: 89 min

Kielet: viro / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Savvusanna sõsarad

Kategoria: ,

Suomen saunakulttuurin lisäksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on kirjattu myös Viron Võrumaan savusaunaperinne. Lapsesta saakka savusaunasta nauttinut ohjaaja Anna Hints on seitsenvuotisen prosessin myötä onnistunut tuomaan tämän muinaisen intiimin perinteen iloineen ja suruineen valkokankaalle.

Kadi Kivilon emännöimässä savusaunassa eri sukupolvien naiset kohtaavat lohdullisen hämärässä lämmössä avautuen äitisuhteesta, kehosuhteesta, patriarkaatin paineista ja tukahduttavista traumoista. Hiki helmeilee, liha savustuu, salat paljastuvat sekä häpeä vihdotaan ja pestään pois. Kehot ja sielut ovat niin paljaita, että kynsilakankin näkeminen hätkähdyttää. Valo-olosuhteiltaan ja lämpötilaltaan liki mahdottomat elokuvanteon olosuhteet on jollain ilveellä käännetty taianomaiseksi savun ja valon tanssiksi.

Kokemus on katarttinen niin saunojille kuin katsojillekin, jotka voivat liki tuntea nokisten hirsien ja vehreän metsälammen tuoksut nenässään ja sanoittaa mielessään vaietut asiat julki. Sundancen elokuvajuhlille ensimmäisenä virolaisena dokumenttielokuvana valittu Smoke Sauna Sisterhood toi Hintsille saman tien parhaan ohjaajan palkinnon World Cinema -sarjassa. Kokeellisen kansanmusiikkitrio Eeterin jäsenenä niin ikään vaikuttavaa monilahjakasta Hintsiä kuullaan myös elokuvan ritualistisen tunnelmallisella ääniraidalla.

Viron Tartossa syntynyt ohjaaja-käsikirjoittaja-säveltäjä ANNA HINTS (s. 1982) on valmistunut ohjaajaksi Tallinnan elokuvakoulusta, mutta ehti opiskella ennen sitä myös perinnetiedettä, kirjallisuutta ja valokuvausta. Jo Hintsin varhaiset lyhytelokuvat toivat hänelle palkintoja: Jää (2017) esitettiin noin 90 festivaalilla ympäri maailman ja voitti 14 palkintoa. Niin ikään ahkerasti maailmaa kiertänyt lyhytdokumentti Homme Saabub Paradis (2021) taas käsitteli roskisdyykkausta ruokahävikkiä vastaan. Musiikillisista ansioista mainittakoon eritoten Hintsin Eeter-trion soundtrack Viron ainutlaatuisesta luonnosta kertoneessa, kotimaassaan katsojaennätyksiä rikkoneessa dokumentissa Tuulten taottu maa (2018).

Liina Härkönen