THE BLUE CAFTAN

Ohjaaja: Maryam Touzani

Maa: Ranska, Marokko, Belgia, Tanska

Vuosi: 2019

Kesto: 122 min

Kielet: arabia / tekstitetty suomeksi ja englanniksi

Alkup. nimi: Le bleu du caftan

Kategoria: , ,

Marokkolaisen ohjaaja-käsikirjoittaja Maryam Touzanin toinen pitkä elokuva on lempeä pala arabiankielistä tarinankerrontaa. Aistikas, kolmen taitavan näyttelijän melodraama, jossa vietti ja velvollisuus kohtaavat hämärän medinan arvaamattomilla kujilla.

Halim (Saleh Bakri) on mestarillinen räätäli. Hän työskentelee antaumuksella ja huolella perinteisessä liikkeessään vaimonsa Minan (Lubna Azabal) kanssa. Parin yhteenkuuluvuus on syvää, mutta pian käy ilmi, että he elävät Halimin salatun seksuaalisuuden varjossa – asia, jonka Mina on oppinut hyväksymään, mutta joka silti toisinaan aiheuttaa mustasukkaisuutta. Kun uusi oppipoika Youssef (Ayoub Missioui) aloittaa liikkeessä, Minan on kohdattava tunteensa uudelleen.

Kamera hyväilee usein taidolla punottuja kankaita. Tavallaan tämä herkkä, aikaa vievä käsityö on verrattavissa Touzanin kerrontaan. Se keskittyy pieniin yksityiskohtiin, ohikiitäviin katseisiin, lähes huomaamattomaan kosketukseen. Hetkittäin The Blue Caftan on värien ja äänien sävyttämä elämys, joka johdattelee katsojaa pehmeästi sen sijaan, että se pakottaisi hänet matkalle.

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä MARYAM TOUZANI (s.1980 Tangerissa) opiskeli 2000-luvun alussa journalismia Lontoossa. Kotiinpaluun jälkeen Meghrebin alueen elokuvaan keskittynyt toimittajantyö siivitti ensimmäisen käsikirjoituksen, ja pian syntyi kaksi lyhytelokuvaa: When They Sleep (2012) ja Aya Goes to the Beach (2015). Lyhytelokuvia seurasi yhteistyö puoliso Nabil Ayouchin kanssa; yhdessä kirjoitettu prostituutiotarina Much Loved (2015) sekä rooli elokuvassa Razzie (2017). Vuonna 2019 Touzani ohjasi menestyksekkään ensimmäisen pitkän elokuvansa Adam. Esikoisteos valittiin The Blue Caftanin tapaan maansa Oscar-ehdokkaaksi.

Milja Mikkola