THE HOLE

Ohjaaja: Michelangelo Frammartino

Maa: Italia, Ranska, Saksa

Vuosi: 2021

Kesto: 1.33

Kielet: italia / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Il buco

Kategoria: , ,

Michelangelo Frammartinon Le quattro volte (2010) on yksi 2000-luvun täydellisimmistä ja merkillisimmistä elokuvista. Se tarkkailee huumorin ja runollisuuden kautta ihmisten, eläinten ja sielun kiertokulkua. Frammartinon elokuvan painoarvoa on lisännyt se, ettei hän ole tehnyt uutta elokuvaa – ennen kuin nyt.

Puolidokumentaarisessa The Holessa (Il buco) ollaan 1960-luvun alussa italialaisen nousukauden huipulla. Samalla kun pohjoiseen rakennetaan Euroopan korkeinta rakennusta, pieni joukko tutkijoita laskeutuu maailman kolmanneksi syvimpään luolaan. Elokuva kuvaa sekä tutkijoiden laskeutumista luolaan että läheisen kylän arkea.

Paimenet kerääntyvät nuotion ääreen ja kyläläiset mustavalkotelevision: ymmärrys maailmankaikkeuden mysteereistä laajenee viihteen, eläinimitaatioiden ja maakerrosten syvyyksiin sukeltamalla. Alussa kamera astuu ulos kuin Platonin luolavertauksessa, mutta todellinen tietämys löytyy palaamalla luolaan. Aikansa ikonit ja kansikuvajulkkikset ovat katoavaista tomua maailmankaikkeuden mysteerien edessä.

Elokuva sijoittuu siihen italialaisen nykydokumenttien ja hybridielokuvien etujoukkoon, jota Gianfranco Rosi, Pietro Marcello ja Roberto Minervini ovat tehneet maailmalla tunnetuksi. Frammartinon tarkasteleva kamera on kastettu Roy Anderssonin ja Jacques Tatin lempeällä huumorilla, jota tukevat kauniit luontokuvat.

Milanolaisen Michelangelo Frammartinon (s. 1968) työtahti ja laatu ovat samaa luokkaa mestariteoksia pitkällä aikavälillä tehtailevan Victor Ericen kanssa. Frammartino opiskeli ensiksi arkkitehtuuria, mutta vaihtoi opinnot Civica Scuola del Cinema -elokuvakouluun. Teollistuneen ja urbaanin pohjoisitalialaisen katse on useimmissa töissä kääntynyt etelään, isovanhempiensa Calabriaan, kuten myös Suomen televisiossa esitetyssä debyyttielokuvassa Lahja (2003). Dokumenttielokuvien ja taideinstallaatioiden välimaastossa työskentelevän tekijän läpimurto Le quattro volte (2010) sai ensiesityksensä Cannesin Quinzaine des Réalisateurs -sarjassa, minkä jälkeen se kiersi festivaaleja ympäri maailmaa. Uusin elokuva The Hole (Il buco) sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlien pääsarjassa 2021. (Otto Kylmälä)