THE KIEV TRIAL

Ohjaaja: Sergei Loznitsa

Maa: Ukraina, Alankomaat

Vuosi: 2022

Kesto: 106 min

Kielet: venäjä, saksa, ukraina / tekstitetty englanniksi

Kategoria: , , ,

Babi Yar. Context (2021) käsitteli yli 33 000 ukrainanjuutalaisen likvidointiin syyskuussa 1941 johtaneita syitä. Osin sama, paljolti vielä näkemätön arkistomateriaali tarjoaa nyt aitiopaikan ”Kiovan Nürnbergiin”, tammikuun 1946 sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin.

Ollaan rikki pommitetussa Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan pääkaupungissa selvittämässä, mitä saksalaismiehityksen aikana tapahtui. Moskovan keskusdokumenttielokuvastudio tallensi ja arkistoi näytöstyyliin pidetyn tilaisuuden, ja Loznitsa luottaa kuvan ja äänen voimaan. Tapahtumien todellinen karmeus kasvaa vähä vähältä syytettyjen, todistajien ja tulkkien äänensävyistä, tukahtuneista takelteluista, pitkäksi venyneistä tauoista, jännittyneistä asennoista, avuttomista kasvoista, yleisön sähköisistä reaktioista.

Välillä käy mielessä, minkäköhän aineen voimalla ihmiset pysyvät rooleissaan. Todistajat näyttäytyvät vilpittöminä, kokemustensa myötä pelottomina. Saksalaiset selittävät, että ovat toteuttaneet Ukrainan väestön joukkotuhoa raivatakseen omalle kansalleen elintilaa. Yksi korostaa, että on ollut pakotettu toimimaan näin, ja jos hän ei olisi hoitanut tehtäviään, joku muu olisi ehkä toiminut vielä tuhoisammin seurauksin. Toinen tuomitsee natsihallinnon. Kaikki saksalaiset hirtetään torilla. Eihän kukaan halua, että sodan hävitys ja kauhu tapahtuisivat uudestaan.

Mia Öhman