The Owners

Ohjaaja: Adilkhan Jeržanov

Maa: Kazakstan

Vuosi: 2014

Kesto: 100 min

Kielet: kazakki, tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Ukkili kamshat

Kategoria: , ,

Kazakstanilainen kulttifilmi? – Todellakin: Adilkhan Jeržanovin kolmas pitkä elokuva The Owners on villi tragikomedia, jossa ”Aki Kaurismäki kohtaa Vincent Van Goghin”. Edelliseltä tulee minimalistinen, pokerinaamainen tyylittely ja jälkimmäiseltä osa väripaletista auringonkukkineen kaikkineen.

On sanottu myös, että ”Kaurismäki kohtaa Kafkan”: sen verran painajaismainen on juoni, jossa kolmen sisaruksen orpoperhe joutuu hirvittävään taisteluun äitinsä perintötalosta korruptoitunutta poliisia ja tämän juoppoa rikollisveljeä sekä byrokraattista aluehallintoa vastaan.

12-vuotias Aliya-tyttö kärsii epilepsiasta, ja hänen teini-ikäinen veljensä Yerbol etsii kaikkialta oikeutta. 25-vuotias isoveli, ex-rikollinen John toimii perheen pennittömänä johtajana, jonka kohtalona on joutua vankilaan.

Kun perhe joutuu elokuvan alussa siirtymään korkeiden vuokrien vuoksi ex-pääkaupungista Almatysta kaukaiseen kylään, maaseutu osoittautuu eräänlaisessa kosto-westernissä varsinaiseksi villiksi idäksi.

Tapahtumien kulku tekee elokuvasta todellisen kazakstanilaiseen kasapanoksen, kun Yerbolin ratkaisut johtavat harvinaisen onnistuneen maagisen realismin kautta groteskeihin loppuratkaisuihin. Mutta välillä tanssitaan ja lauletaan!

Timo Malmi