Uutta kotimaista lyhytelokuvaa

Maa: Suomi

Kesto: 86 min

Kielet: suomi, englanti, englanninkielinen tekstitys

Kategoria: , , ,

Mia Halme: Fabulous Cow Ladies (Suomi, 2024, 30 min)

Palkittu pitkän linjan dokumentaristi Mia Halme herätti viime vuonna huomiota HBO:lle ohjaamallaan dokumenttisarjalla Viisi valittua, joka kertoi Sanna Marinin hallituksen naisministeriviisikosta. Uudessa lyhytelokuvassaan Fabulous Cow Ladies Halme keskittyy niin ikään matriarkaaliseen yhteisöön, kolmeen lehmään ja näiden kolmeen hoivaajaan.

Ilo, Muru ja Namu viettävät kesät ulkosalla, lehtiä syöden ja itseään puunrunkoihin kyhnäten. Lehmäkolmikon hoivaajat Heli, Anu ja Satu hoitavat ja rapsuttelevat niitä – jos vain saavat. Talven tullen näitä upeita lehmäleidejä kohtaa suru, mutta kevään myötä luonnon kiertokulku saa jatkua.

Janne Laineen äänisuunnittelu ja Sodankylän mykkänäytöksissä viime vuonna ihastuttaneen Lau Naun musiikki tuovat kesäparatiisin iholle. Lehmien elo vaikuttaa idylliltä, mutta samalla muistutetaan, että 20 prosenttia Suomen lehmistä näkee ulkoilmaa vain matkalla teurasautoon.

Elina Talvensaari: How to Please (Suomi, 2023, 26 min)

Syyskuu 2015. Wed Al-Asad pakenee Irakin epävakaita oloja Suomeen ja ilmoittautuu Pasilan poliisiasemalla. Hän tekee niin kuin käsketään, työskentelee, opiskelee ja tuntuukin onnistuvan kaikessa, paitsi Suomen maahanmuuttoviranomaisten mielestä. Kasvottoman ja kuiskailevan järjestelmän silmissä hän on epäilyttävä, oletettu hyvinvointivaltion hyväksikäyttäjä, eikä mikään tunnu vakuuttavan muusta. Al-Asadin kertomusta havainnollistava riisuttu lavastus ja elektroninen musiikki luovat vaikutelman maailman turhauttavimmasta videopelistä, jonka tasoista ei tunnu pääsevän läpi millään ilveellä, mutta lopettaakaan ei voi.

How to Please sai ensi-iltansa arvostetulla IDFA-dokumenttielokuvafestivaalilla Amsterdamissa. Jo aiemmilla dokumenteillaan Miten marjoja poimitaan (2010) ja Neiti Aika (2019) runsaasti palkintoja kerännyt ohjaaja Elina Talvensaari voitti How to Pleasella Tampereen elokuvajuhlilla kolme palkintoa ja myöhemmin maaliskuussa parhaan lyhytelokuvan Jussi-patsaan.

Risto-Pekka Blom: Lasse kaatuu, voi ei! (Suomi, 2023, 19 min)

Missä olit, kun Lasse Virén kaatui Münchenin olympialaisissa vuonna 1972? No, festivaalikansan nuorempi osuus kenties taivalsi vielä edellistä elämäänsä, mutta eritoten 1970- ja 1980-luvun suomalaisille lapsille Lasse Virénin dramaattinen kaatuminen kesken 10 000 metrin juoksun ja sen jälkeinen nousu olympiavoittoon on iskostunut mieliin Suomen yhtenäiskulttuurin kohokohtana.

Risto-Pekka Blomin intensiivinen mutta humoristinen vaihtoehtoinen versio tästä urheiluhistorian merkkitapauksesta leikittelee urheilun ja politiikan kytköksillä kertoen, mitä tapahtuu, kun salaperäisen Karin (Hannu-Pekka Björkman) johtama kuusimiehinen joukko astelee kisan alla karun bunkkerin syövereihin. Heillä on hoidettavanaan salainen tehtävä, josta riippuu paitsi kansakunnan itsetunto myös valtakunnan ykkösmiehen arvovalta. Lasse kaatuu voitti maaliskuussa Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten elokuvien sarjan; pääpalkinto oli ohjaajalle jo toinen laatuaan.

Heta Jäälinoja: Nun or Never! (Suomi, 2023, 11 min)

Syrjäinen luostari rauhaisan luonnon keskellä. Nunnat heräävät aamutoimiinsa, ja harras päivä voi alkaa. Erään sisaren askareet kasvimaalla saavat kuitenkin järisyttävän käänteen, kun maa antaa perin yllättävän antimen. Tämä herättää nunnan sisäisen palon ja saa kyseenalaistamaan paikan näennäisesti yksituumaisen harmonisessa mustakaapuisessa joukossa.

Ohjaaja Heta Jäälinojan edellinen animaatio Penelope (2016) esitettiin yli sadalla festivaalilla ympäri maailman ja sai ainakin tusinan verran palkintoja. Nun or Never! jatkaa samaan malliin; se sai ensi-iltansa maailman suurimmalla animaatiofestivaalilla Ranskan Annecyssa kesällä 2023 ja on sen jälkeen napsinut useita palkintoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ajatus, ettei henkilön sisäistä maailmaa voi päätellä ulkokuoresta, olipa se kuinka yhdenmukainen tahansa, resonoi epäilemättä Sodankylänkin katsojissa.

Liina Härkönen