Kirjan julkistamistilaisuus: Arvottomat – tärkeintä on lähteminen

Tervetuloa Arvottomat – tärkeintä on lähteminen -kirjan julkistamistilaisuuteen perjantaina 14.6. Pieneen telttaan klo 15.30-16.30.

Sodankylän elokuvajuhlilla julkaistaan perjantaina Raija Talvion ja Mikko Mattilan tietokirja Arvottomat – tärkeintä on lähteminen. Teos on moniääninen kirja elokuvan tekemisestä ja rakkaudesta elokuvaan.

Kirjan aiheena olevan Mika Kaurismäen Arvottomat-elokuvan on sanottu muuttaneen suomalaisen elokuvan suuntaa. Se oli ensimmäinen kotimainen road movie, joka kuvaa katoavaa Suomea. 

“Sitä käytiin katsomassa kerta toisensa jälkeen, repliikkejä toisteltiin kapakkapöydissä ja muissa tosielämän tilanteissa ja calvadosista tuli kulttijuoma – -”, muistelee Leena Virtanen Helsingin Sanomissa.

Paitsi katsojilleen, elokuva oli sukupolvikokemus myös tekijöilleen. Se oli läpimurtoelokuva sekä ohjaajalleen Mika Kaurismäelle että leikkaajalle Aki Kaurismäelle. Mika Kaurismäki sai elokuvasta Jussin vuonna 1983. Kaurismäkien luottonäyttelijä Matti Pellonpää taas näytteli elokuvassa ensimmäisen pääosansa. 

Talvio toimi tuolloin elokuvan leikkausassistenttina. Mattila oli still-kuvaaja ja harjoittelija. 

Kirjan runkona toimivat Mattilan vanhat valokuvat, jotka olivat unohtuneet vuosikymmeniksi arkistoihin yhdessä elokuvan kahvitahraisten käsikirjoitusliuskojen kanssa. Niiden tueksi Talvio toimitti haastatteluja, jotka on yhdistetty muuhun kirjalliseen aineistoon.

Tekijät kertovat (kirjan saatetekstissä), että heidän omassa työhistoriassaan ei ole toista elokuvaa, josta olisi yhtä paljon kerrottavaa. Kirjaa tehdessä he havaitsivat, että moni muukin mukana olleista jakoi saman kokemuksen. 

“Nuoruuden into, rohkeus, tasaveroisuus ryhmän kesken, huumori ja kokemus yhteisestä matkasta nousivat esiin. Arvottomista muodostui käännekohta ja mittatikku sille, mitä tarkoittaa työryhmän hyvä henki.”

Ennen julkaisutilaisuutta Sodankylän elokuvajuhlien isossa teltassa nähdään Arvottomat-elokuva. Kirjan julkaisutilaisuus on pienessä teltassa. Tervetuloa!